Pojkars vaccinering en vinst för samhället

Hälsa Artikeln publicerades
Regeringen avsätter pengar för att även pojkar ska få vaccin mot hpv. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Regeringen avsätter pengar för att även pojkar ska få vaccin mot hpv. Arkivbild.

130 personer per år kan slippa cancerbesked. Det är förhoppningen bakom regeringens budgetförslag om att även pojkar ska vaccineras mot hpv från och med nästa höst.

Förslaget om att från och med nästa höst ge även pojkar hpv-vaccin ingår i regeringens budget.

Vaccinationerna beräknas kosta 56 miljoner kronor nästa år. Med dessa hoppas regeringen att 130 cancerfall per år kan undvikas.

En första utredning kring att vaccinera pojkar mot viruset presenterades för snart två år sedan och i våras överlämnades ytterligare en med budskapet om fördelarna – men riksdagsbeslutet har dröjt fram till nu.

Ny kunskap

Flickor har vaccinerats mot hpv sedan 2010, men då bedömdes inte pojkarna behöva vaccinet. Sedan dess har ny kunskap kommit fram om hur hpv även drabbar män.

– Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller mun-cancer. Vi har också kostnadsberäknat, vilket gör att nu inför vi också vaccination för pojkar, säger socialminister Lena Hallengren till Ekot.

Årligen drabbas 300 män av hpv-relaterad cancer, vanligtvis i svalg, penis och anus, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ungefär 550 kvinnor om året insjuknar i livmoderhalscancer i Sverige och ungefär 70 procent av dessa är hpv-relaterade. 150 kvinnor om året dör i sjukdomen.

Att flickor vaccineras tros förebygga 100 dödsfall till följd av livmoderhalscancer per år. Enligt beräkningar kan vaccineringen av pojkar förebygga att 130 personer insjuknar. Vaccinationen innebär inte bara en direkt nytta för pojkar och män, utan skyddar även indirekt de kvinnor som inte är vaccinerade.

Samhället vinner

Utöver att färre blir allvarligt sjuka innebär vaccinationen en rad samhällsekonomiska vinster, enligt Folkhälsomyndigheten. Fler friska innebär längre tid i arbetslivet och mindre kostnader för samhället.

Tina Dalianis, professor i virologi på Karolinska institutet i Stockholm, bekräftar bilden.

– Behandlingen är dyr, långvarig och väldigt jobbig för patienter och anhöriga. Förutom den direkta sjukskrivningen får många livslånga problem som belastar individ, familj och samhälle.

– Annars arbetsföra, unga, individer kan kanske inte återgå till ett mer arbetsamt liv. Så med färre som insjuknar får samhället stora positiva effekter, säger hon.

En lång kamp

Det är 14 år sedan vaccinet godkändes, fem år senare började flickor att vaccineras och för tre år sedan var Tina Dalianis med och tog fram dokumentet för Folkhälsomyndigheten där de kunde konstatera nödvändigheten i att även pojkar skulle vaccineras.

– När beskedet nådde mig blev jag jätteglad. Jag trodde aldrig att det skulle ta så lång tid, och jag kan sörja för dem som inte fått vaccinet när kunskapen funnits. Men vi räddar de yngre generationerna. Det är en vinst för hela samhället.

Även Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden, välkomnar beskedet om hpv-vaccin för pojkar.

– Det här är ett klokt och välkommet beslut av regeringen. Beslutet räddar liv och gör att många kommer att skippa onödigt lidande i framtiden. Vi måste tillsammans göra allt vi kan för att förebygga cancer, säger hon.

84 procent av 12-åriga flickor i Sverige vaccinerades under 2018 mot hpv.

Fakta

Fakta: Tonsillcancer och tungbascancer

Tusen personer per år får cancer i munhålan, svalget eller i strupen.

350 till 400 av dessa får tonsill- och tungsbascancer, där omkring 70 procent är hpv-positiva.

Antalet som insjuknar varje år är sju gånger fler än på 1970-talet. Forskarna tror att det beror på förändrade sexuella vanor.

Behandlingen består av cellgift, stålbehandling och vid behov kirurgi.

Två tredjedelar av de som drabbas är män och i de fall där både hpv-virus och tonsill- och tungbascancer konstaterats är 80 procent män.

Varför fler män drabbas vet inte i forskarna i nuläget.

Källa: Karolinska institutet

Visa mer...

Fakta

Fakta: Tonsillcancer och tungbascancer

Hpv står för humant papillomvirus. Det är ett väldigt vanligt virus som finns i över hundra olika typer.

Viruset kan ge cellförändringar som kan leda till cancer, framförallt i livmoderhalsen.

Hpv smittar genom att slemhinnor eller hud kommer i kontakt, till exempel via sex.

Hpv ger sällan symptom, men man kan få vårtor på händer, fötter och i underlivet. Cellförändringarna upptäcks vanligtvis genom cellprov.

Kondom skyddar, men inte till hundra procent.

De vaccin som finns mot viruset i dag är mot hpv-typerna 16 och 18, som orsakar de flesta fall av livmoderhalscancer.

Det finns ingen behandling mot hpv i sig, däremot kan man behandla av viruset orsakade vårtor, kondylom och allvarliga cellförändringar om det finns en risk för cancer.

Källa: 1177

Visa mer...