Annons

Nordea hårdbantar – tusentals jobb hotas

Tusentals anställda lär få gå när Nordea flaggar för miljardbesparingar.
Vd Frank Vang-Jensen vill inte nämna något antal, men banken sätter av miljardbelopp för kommande avgångar.
Även aktieägarna får räkna med rejält kapad utdelning.
Banker • Publicerad 24 oktober 2019
Nordea med nya vd:n Frank Vang-Jensen redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
Nordea med nya vd:n Frank Vang-Jensen redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sammanlagt tar storbanken en engångssmäll på närmare 14 miljarder kronor, vilket gör att kvartalsresultatet landar på minus 4,5 miljarder kronor.

Siktet är att sänka kostnaderna rejält framöver, och det innebär färre anställda. Bland annat sätter banken av över två miljarder kronor i engångskostnader för kommande sparpaket, pengar som behövs för att betala uppsagd personal i form av uppsägningskostnader.

Annons

TT: Hur många anställda handlar det om?

– Vi har inte det talet än, vi har en bra dialog med facket, och det kommer att fortsätta, säger Frank Vang-Jensen.

Nästa år ska kostnaderna ner under 4,7 miljarder euro.

TT: Jämfört med 2019, vad handlar det om i minskade kostnader?

– Det handlar om betydande belopp, det är det ingen tvekan om.

Mer än konkurrenten

Att det därmed rör sig om tusentals anställda är ingen vild gissning. Härom dagen satte Handelsbanken av 900 miljoner kronor i omstruktureringskostnader och meddelade att 800 anställda skulle bort. Översatt på Nordea skulle det handla om åtminstone det dubbla. I slutet av kvartalet hade Nordea runt 29 500 anställda

Sparpaketet är parat med en ny affärsplan där bland annat aktieägarna får räkna med lägre utdelning framöver. Optimerad kostnadseffektivitet, initiativ till nya intäkter och en bättre kundupplevelse, beskriver Frank Vang-Jensen den nya affärsplanen i korthet.

Strategin har inte varit fel, men banken har inte genomfört den, enligt den relativt nye Nordeachefen.

Den andra stora engångsposten i kvartalsresultatet är nedskrivningar av gamla IT-system på nästan åtta miljarder kronor. Dessutom tar Nordea höjd för kommande högre kreditförluster när konjunkturen nu viker.

"Bättre än förväntat"

Att banken väljer att ta smällen från engångsposterna just nu är en praktisk fråga enligt Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank:

Annons

– Det är smidigt att göra det samtidigt som man gör en strategisk översyn. Till exempel rör nedskrivningskostnaderna gamla IT-system eftersom banken i snabbare takt går över till nyare system, vilket är positivt, säger han till TT.

Hur många tjänster som kommer att försvinna från banken vill han inte spekulera om, men trots förlustresultatet anser Andreas Håkansson att siffrorna överraskar positivt.

– Om man bortser från engångsposterna var det underliggande resultatet något bättre än förväntat. De nya målen som banken har satt upp är bättre än vad marknaden hade väntat sig, säger han.

Aktien föll inledningsvis kraftigt, men återhämtade sig och låg vid lunchtid på plus en procent.

Ändrad utdelningspolicy

Nordea meddelade samtidigt att man går samma väg som Swedbank gjort tidigare i år och sänker utdelningspolicyn. I Nordeas fall ska den uppgå till 60–70 procent av vinsten från och med 2020. För 2019 räknar Nordea med en utdelning på 0,4 euro per aktie, jämfört med 0,68 euro för fjolåret.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, beskriver därmed kvartalsrapporten som en besvikelse:

– Det är ingen hemlighet att Nordea har haft problem. Det här är en kraftig sänkning av aktieutdelningen. Det var känt att det skulle bli en sänkning till 0,48 euro per aktie, men det blev en ännu större sänkning, säger han till TT.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons