Annons

SOS Alarm välkomnar lokaliserade nödsamtal

Låt larmtjänst använda mobiltelefoners positionering för att snabbare hitta personer i nöd. Det säger riksdagen i en uppmaning till regeringen om att se över den nuvarande lagen.
Initiativet välkomnas av SOS Alarm.
Politik • Publicerad 4 april 2019
En operatör på SOS Alarm. Arkivbild.
En operatör på SOS Alarm. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bakom riksdagens uppmaning står M, KD, C, L och SD. En majoritet i försvarsutskottet påpekar att det finns teknik som gör att en telefons position automatiskt skickas till en operatör om man ringer nödnumret.

Kristdemokraternas ledamot i utskottet, Mikael Oscarsson, pekar på att det kan vara viktigt om en nödställd till exempel förlorar medvetande efter att ha ringt 112.

Annons

– Detta kan ju faktiskt rädda liv, säger han.

"Väldigt exakt"

SOS Alarm välkomnar uppmaningen från riksdagen. Detta är något som man har gått och väntat på, enligt Björn Skoglund, tjänsteutvecklare på 112 på SOS Alarm.

– Vi har i dag en mobilpositionering som är väldigt exakt. Tekniskt har vi varit redo för detta i över ett och ett halvt år, att det nu äntligen kan ges lagligt stöd är jättebra, säger han till TT.

Trots mobiltelefonins alla fördelar har övergången från fast telefoni de senaste 20 åren inneburit stora utmaningar för larmtjänsten.

"Hjälp snabbare"

– När människor använde fast telefon innebar det att vi alltid fick en fast adress i samband med larmet. I dag, när 85 procent av samtalen kommer från mobiltelefoner, får vi inte det, säger Skoglund.

– Att kunna använda mobilens positionering hade inneburit att vi ofta skulle kunna hitta den som behöver hjälp snabbare, fortsätter han.

TT: Finns det några faror med att förlita sig på telefonens positionering?

– Vi kommer testa det innan vi startar. Men från tidigare tester vi har gjort så har det i stort sett fungerat klockrent. Det är när telefonen inte har fri sikt mot ett nätverk som det kan fungera sämre, exempelvis under jord eller i en källare. Men på de platser där det ofta är svårt att orientera sig, i skogen eller till sjöss, då är det en otrolig hjälp.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons