Mueller ska höras av kongressen

USA Artikeln publicerades
Den särskilde åklagaren Robert Mueller, här på en bild från 2017.
Foto: J Scott Applewhite/AP/TT
Den särskilde åklagaren Robert Mueller, här på en bild från 2017.

Robert Mueller har gått med på att frågas ut inför USA:s representanthus underrättelseutskott den 17 juli. Den särskilde åklagarens vittnesmål ska ske inför öppna dörrar och president Donald Trump har redan reagerat på Twitter: "Häxjakt mot presidenten!", skriver han.

Den särskilde åklagaren Mueller, som var ansvarig för den så kallade Rysslandsutredningen mot Donald Trumps presidentvalskampanj, lämnade över sin rapport till justitiedepartementet i mars.

Demokraterna i kongressen har sedan dess krävt att Mueller ska vittna och på onsdagen meddelade demokraterna Jerrold Nadler och Adam Schiff, ordförande i representanthusets justitieutskott respektive underrättelseutskott, i ett gemensamt uttalande att så skulle ske. Mueller har enligt uttalandet gått med på att vittna efter att de två utskotten hotat att vidta tvingande legala åtgärder, genom att lämna in en form av stämning för att få dit honom.

"Amerikanerna har krävt att få höra direkt från den specielle åklagaren så att de själva kan förstå om vad han och hans medarbetare utredde, avslöjade och kom fram till om Rysslands attack på vår demokrati, Trumpkampanjens användning av hjälpen och president Trump och hans medarbetares obstruktion av utredningen av den attacken", säger Nader och Schiff i uttalandet.

Maskad version

– Vi kände aldrig att det var tillräckligt att luta sig mot en skriftlig rapport eller ett tio minuters uttalande utan möjligheter för oss att ställa frågor, säger Schiff in en intervju med MSNBC.

När den 448 sidor långa rapporten överlämnades slog justitieminister William Barr fast att Trump inte försökt hindra rättvisans gång. Presidenten själv sade att utredningen helt frikände honom.

Senare lämnade Barr över en maskad version av rapporten. Men representanthuset krävde hela den oredigerade rapporten samt underliggande bevismaterial, viket Barr för två veckor sedan delvis gick med på

Trump twittrar

Mueller själv förblev tyst när rapporten var klar, men i maj sade han att det inte var ett alternativ att inom utredningen rikta formella brottsanklagelser mot USA:s president och att det var upp till kongressen att avgöra om det skulle vidtas åtgärder mot presidenten.

Trump hade då redan på Twitter skrivit att han inte tyckte att Mueller borde vittna inför kongressen om sin utredning. "Bob Mueller bör inte vittna. Inga omtag för Demokraterna", skrev han i början av maj.

När dagens besked kom från kongressen skrev han åter på sitt favoritmedium med några kortfattade ord: "Häxjakt mot presidenten!".