Moderaterna: ”Borås präglat av allianspolitik”

Borås Artikeln publicerades
Annette Carlson och Oliver Öberg, Moderaternas toppnamn på valsedlarna inför kommande valet.  Trots oppositionsroll är Moderaterna nöjda med genomslaget i politiken under senaste mandatperioden.
Foto: Joel Engblom
Annette Carlson och Oliver Öberg, Moderaternas toppnamn på valsedlarna inför kommande valet. Trots oppositionsroll är Moderaterna nöjda med genomslaget i politiken under senaste mandatperioden.

Trots att man suttit i opposition är Moderaterna belåtna över sitt genomslag på Boråspolitiken under mandatperioden.

– För att vara i opposition har vi ändå lyckats få igenom mycket av vår politik, säger kommunalrådet Annette Carlson (M).

Moderaterna och Alliansen i Borås har suttit i opposition under den gångna mandatperioden.

Men Moderaternas kommunalråd Annette Carlson anser sig ha fått bra genomslag för deras politik under de senaste åren.

– Borås är fortfarande präglat av allianspolitik. För att vara i opposition har vi ändå lyckats få igenom mycket av vår politik, säger Annette Carlson.

Handlingsplanen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna som tecknades 2015 innebar en god chans för Moderaterna att få igenom hjärtefrågor.

”Det var oerhört viktigt för alla fyra allianspartierna, att konkurrensutsatt verksamhet skulle fortsätta vara konkurrensutsatt.”

De fick igenom att äldreboendet Byttorpsklint lades ut på entreprenad, och även löftet om att ytterligare ett äldreboende skulle drivas i privat regi. Sedan 2016 driver Attendo Kapplandsgatans äldreboende.

Moderaterna fick även igenom att LOV (Lagen om valfrihetssystem) inte bara skulle behållas, utan utökas till att omfatta även hemtjänst till dem under 65.

– Det var oerhört viktigt för alla fyra allianspartierna, att konkurrensutsatt verksamhet skulle fortsätta vara konkurrensutsatt. Det kanske är den viktigaste segern, just för att Socialdemokraterna i sitt valmanifest uttryckte att de inte ville ha det kvar.

Annette Carlson lyfter fram avskaffandet av stadsdelsnämnderna och införandet av facknämnder i dess ställe som en av de viktigaste frågorna som införts från deras valmanifest inför 2014.

– Det presenterade vi som den viktigaste frågan när vi gick till val, vi sade att vi ville riva murar för att framförallt få fram en grundskolenämnd för hela kommunen, men även förskola och äldreomsorg.

Införandet av aktivt och obligatoriskt skolval stod inte med i valmanifestet inför förra valet, men är ytterligare ett exempel på allianspartiernas inflytande över politiken de senaste fyra åren. Skolvalet röstades igenom i budgetfullmäktige inför 2017 års budget.

– Valfrihetsfrågorna är viktiga för oss och kommuninvånarna. Vi vill flytta makten från kommunala tjänstemän och politikers rum till familjernas köksbord.

Fem stora förändringar

Fem politiska förslag från Moderaterna och Alliansen som gått igenom under den senaste mandatperioden.

* Att slopa stadsdelarna och istället införa facknämnder för förskola, grundskolan och äldreomsorg. Genomfördes årsskiftet 2016/2017.

* Sälja av delar av AB Bostäders fastighetsbestånd.

*Att skärpa upp Servicekontorets regler för att ”undvika osund konkurrens”.

* LOV behållas - Både entreprenader och LOV, daglig verksamhet och hemtjänst. ”Valfrihetsfrågorna”

* Införandet av obligatoriskt skolval

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.