Annons

Teliachefen: Vi har inte valt bort Huawei

I Norge fick kinesiska Huawei nobben, men på hemmaplan ser Telia på Huawei som en framtida leverantör.
Det meddelar den tillförordnade vd:n i samband med att bolaget redovisar en lägre vinst för tredje kvartalet, vilket fått aktien att falla med 5 procent vid börsöppningen.
Ekonomi • Publicerad 17 oktober 2019
Telias tillförordnade koncernchef Christian Luiga presenterar Telias delårsrapport under en pressträff på huvudkontoret i Solna.
Telias tillförordnade koncernchef Christian Luiga presenterar Telias delårsrapport under en pressträff på huvudkontoret i Solna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyligen meddelade Telia Norge att de rensar ut basstationer från kinesiska Huawei från befintliga mobilnät. I stället sker uppgraderingen till 5g-nätet med utrustning från Ericsson. Men det handlar inte om att Telia valt bort Huawei, menar den tillförordnade Teliachefen.

– Ericsson blev vårt val i det här fallet. Vi har inte valt bort Huawei, vi använder de på många andra ställen och kommer vara väldigt beroende av dem under de kommande fyra åren, säger tillförordnade vd:n Christian Luiga till TT.

Annons

För Sveriges del ser han fortfarande Huawei som en leverantör.

– Sedan är det en dialog kring säkerhetsarbetet som regeringen driver, som vi får förhålla oss till. Men i dagsläget ser jag ingen skillnad på säkerhetsproblemen mellan de olika leverantörerna.

Lägre vinst

Telia redovisar en vinst före skatt på 2 904 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med vinsten på 3 234 miljoner kronor motsvarande period förra året.

Ebitda-resultatet kom in på 8,27 miljarder kronor, strax över analytikernas förväntningar som låg på 8,03 miljarder enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen steg samtidigt till 21 180 miljoner kronor, jämfört med 20 685 miljoner kronor ett år tidigare. Bolaget upprepar sina utsikter för helåret.

– Det är ett väldigt positivt på så sätt att vi sagt att vi ska vända under andra halvåret. Intäktssidan är fortfarande negativ men den är bättre. Gällande kostnadssidan har vi vänt från höjda till sänkta kostnader vilket gör att resultatet går upp en procent.

Rustar för sämre tider

Samtidigt meddelar bolaget att man beslutat att avsluta återköpsprogrammet av aktier i anslutning till årsstämman 2020. Det handlar om totalt fem miljarder kronor som nu inte återköps.

Det allt svagare konjunkturläget lyfts fram som en av anledningarna.

– Återköp är inte lika med utdelning. Detta kommer från att vi ser en något sämre konjunktur. Vi vill ha flexibilitet i bolaget och där ingår att ha ett starkt kreditbetyg och också vara väl förberedda om vi vill göra något annat, säger Christian Luiga till TT.

– Blir det sämre tider är det svårt att ändra sig och vill alltid vara starka i alla tider.

Annons

Vid Stockholmsbörsens öppning rasar aktien 5,4 procent.

Bonnier går i lås

Luiga har tidigare beskrivit Telias köp av Bonnier Broadcasting som viktig för bolaget, eftersom den stärker bolagets position i gränslandet mellan media och kommunikation. Förhoppningen är att ha affären på plats under det andra halvåret.

– Det är en affär som är annorlunda mot Telias, där principen om redaktionellt oberoende är jätteviktig. Det är viktigt att vi tar till oss och driver den på rätt sätt, men det är jag inte orolig för.

Samtidigt driver EU-kommissionen sin konkurrensprövning av affären som Telia måste förhålla sig till. Svaret på om affären godkänns kommer den 19 november.

– Vi känner oss väl säkra på att affären går igenom, sedan blir det intressant för oss alla att se med vilka villkor.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons