Annons

Mats Malm: "Vi måste nå fram till arbetsro"

Arbetsro är prio ett. Men Svenska Akademiens nye ständige sekreterare, Mats Malm, vill samtidigt göra Börshuset i Gamla Stan till mer av en litteraturens mötesplats, även för allmänheten.
Akademien • Publicerad 7 juni 2019
"Det här är långt ifrån det som jag brukar göra som litteraturforskare, men Litteraturbanken har jag ju byggt upp under ett antal år. Den är mindre än detta men ganska många saker är likartade", säger Mats Malm.
"Det här är långt ifrån det som jag brukar göra som litteraturforskare, men Litteraturbanken har jag ju byggt upp under ett antal år. Den är mindre än detta men ganska många saker är likartade", säger Mats Malm.Foto: Anders Wiklund/TT

Det är hans andra dag som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Mats Malm, professor i litteraturvetenskap från Göteborg, ter sig utåt precis så som Stockholmskollegan Anders Cullhed beskrev honom efter utnämningen: "Ingen temperamentsfull stjärna utan en lugn och samlad kraft".

– Det är inte så jag brukar definiera mig själv, men om det är så jag är tror jag att det kan vara bra precis nu. Jag tror det är vad alla önskar egentligen, det har varit mycket synlighet de senaste åren. Det som det inte varit mycket av är arbetsro och stabila former – arbete helt enkelt för att uppfylla målen.

Minus Sara Danius

Annons

Vi sitter i bekväma fåtöljer längs med väggen, inte vid det gamla skrivbordet med fjäderpenna under den stora kristallkronan vars prismor tar en vecka att putsa. På väggarna hänger porträtten på hans företrädare – minus Sara Danius och Anders Olsson.

Efter blott fyra månader som ledamot i Akademien blir rummet Mats Malms fysiska arbetsplats tre dagar i veckan. Han ser sitt nya uppdrag som djupt meningsfullt.

– Jag hade ju sett Akademien från utsidan under lång tid och den gör sådana saker som det verkligen finns ett behov av, ordboken till exempel. Många tänker sig kanske att den är en statlig företeelse men det är Akademien som står för den. Det finns en idé om att arbeta långsiktigt i Akademien som inte samhället – om det nu är kultursfären eller forskningen – tar ansvar för själv.

Manegen är krattad i och med de förändringar som gjorts. Verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning är för första gången offentliga, Akademien har en ledningsgrupp och ledamöterna sitter inte längre på livstid. Men allra viktigast är kanske att det snart inte längre finns några tomma stolar.

– Det är nästan orättvist, jag slapp ju allt bråk egentligen, eller jag såg det bara utifrån och man har gjort ett enastående arbete med att stärka organisationen det senaste året, det är väl förberett och jag har fått väldigt goda förutsättningar.

"Dynamiskt och kraftfullt"

Stämningen och andan beskriver han som "slående konstruktiv och öppen". De fyra ledamöter som tillträder i december har redan bjudits in att delta vid flera tillfällen, vilket de också gjort.

– Det har varit verkligt roligt att komma in det här, dynamiskt och kraftfullt, det finns en vilja att prova nya vägar och naturligtvis att komma till arbetsro. Det är arbetsro vi måste nå fram till, det gäller både ledamöter och medarbetare, som gjort en otrolig insats de senaste åren.

Mats Malm hoppas kunna fortsätta som föreståndare för Litteraturbanken, det digitala arkiv i ständig utveckling som har blivit något av ett skötebarn. Med en förkärlek för isländska sagor är han både "en litterär arkeolog" och en expert på att levandegöra kulturarvet, även för den breda allmänheten, med hjälp av modern teknik. Den kompetensen tar han med till Akademien.

Tillgänglig för alla

Sajten svenska.se, med Svenska Akademiens alla ordböcker gratis tillgängliga för alla, kommer förhoppningsvis att byggas ut och erbjuda ingångar även till Nobelbiblioteket och Litteraturbanken.

– De här planerna fanns även tidigare, men jag är väldigt glad över att få vara med i dem. Det ligger väldigt mycket i allas intresse att kulturen blir nåbar från alla håll.

Annons

Likaså vill han jobba för att oftare bjuda in allmänheten till litterära evenemang i Börshuset, men också för att sjösätta projekt som möter samtida behov, likt intensivkurserna i svenska för nyanlända som Akademien satte ingång efter flyktingvågen 2015.

TT: Hur blir det då att stå inför världens ögon och tillkännage inte bara en utan två Nobelpristagare i höst?

– Det ser jag fram emot. Det är väl inte något jag försökt arbeta mig fram till, men det ingår i jobbet.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons