"Måste ta några dagar att smälta detta"

Fotboll Artikeln publicerades
Muamer Tankovic. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Muamer Tankovic. Arkivbild.

Hammarbys och allsvenskans skyttekung Muamer Tankovic belönas för sitt fina spel.

Den offensive mittfältaren är uttagen i Sveriges trupp till EM-kvalet mot Färöarna och Norge nästa vecka.

24-åringen har varit en av allsvenskans bästa spelare i år. Hammarbys offensive pjäs toppar skytteligan på tolv mål och är också delad assistkung tillsammans med IFK Göteborgs Giorgi Charaishvili.

Nu finns han med i landslagstruppen – igen.

Senast var under januariturnén i Qatar, där skyttekungen fick chansen från start mot Island.

"Härlig att se"

– "Mujos" mognad det senaste året har varit fantastiskt bra. Han var med på januariturnén och visade en attityd och inställning till sitt fotbollsspel som var härlig att se. Han förtjänar verkligen den här platsen, säger Janne Andersson.

Förbundskaptenen pekar också på att Tankovic är van vid spel på konstgräs, då matchen mot Färöarna spelas på just det underlaget.

– Det är klart att det är en faktor, sedan finns det ju andra spelare som är bra på konstgräs som inte är med. Men det är absolut inget negativt, säger Andersson.

Tankovic själv ville inte ge några vidare kommentarer när Hammarby tränade på onsdagen, skriver .

Flera spelare saknas

I ett videoklipp på klubbens Twitter säger han dock:

– Det är kul så klart att man blir uttagen. Jag hade inte så stora förhoppningar om jag ska vara helt ärlig.

Samtidigt saknas flera tongivande spelare i fotbollslandslaget. Ludwig Augustinsson och Viktor Claesson är borta på grund av skador, och även den naturlige ersättaren för Augustinsson på vänsterbacken, Martin Olsson, är skadad. Ersättare på vänsterbackspositionen blir Niklas Hult och Pierre Bengtsson.

Lägg därtill att det lyfts frågetecken för lagkaptenen Andreas Granqvists form, och att målvakten Robin Olsen inte får speltid i Roma. Både Granqvist och Olsen – som har spelat nyckelroller i Janne Anderssons landslag – finns däremot med i truppen.

Sverige möter Färöarna borta på onsdag i nästa vecka och Norge hemma fyra dagar senare. Sverige ligger tvåa i gruppen, på lika många poäng som trean Rumänien.

Fakta

Fakta: Sveriges väg till EM 2020:

Det krävs för svenskt EM-spel:

Ettan och tvåan i varje grupp går direkt till EM. Sverige ligger i nuläget tvåa i grupp F med sju poäng. Rumänien har lika många poäng men Sverige är före tack vare inbördes möten. Spanien toppar på tolv poäng.

Skulle Sverige hamna trea eller sämre i gruppen finns fortfarande chansen att använda Nations League som räddningsplanka. Sverige vann i höstas sin Nations League-grupp mot Ryssland och Turkiet i B-divisionen och har möjligheten att ta reservvägen till EM.

De fyra bästa lagen i B-divisionen, som ännu inte är klara för EM, gör upp om en plats i mästerskapet via ett playoff-spel våren 2020. Vilka lag Sverige i så fall möter vet vi efter EM-kvalet.

Tabelläget i grupp F:

1) Spanien, 12 poäng

2) Sverige, 7 poäng

3) Rumänien, 7 poäng

4) Norge, 5 poäng

5) Malta. 3 poäng

6) Färöarna, 0 poäng

Sveriges matcher i höst:

5 september: Färöarna (b).

8 september: Norge (h).

12 oktober: Malta (b).

15 oktober: Spanien (h).

15 november: Rumänien (b).

18 november: Färöarna (h).

Övriga matcher med svenskt intresse: Rumänien–Spanien (5 september), Norge–Spanien (12 oktober), Rumänien–Norge (15 oktober), Spanien–Rumänien (18 november).

Visa mer...

Fakta

Fakta: Sveriges väg till EM 2020:

Målvakter: Robin Olsen, Roma, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Karl-Johan Johnsson, Köpenhamn.

Försvarare: Pierre Bengtsson, Köpenhamn, Niklas Hult, Aten, Mikael Lustig, Gent, Andreas Granqvist, Helsingborg, Pontus Jansson, Brentford, Filip Helander, Rangers, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Newcastle.

Mittfältare och anfallare: Jakob Johansson, Rennes, Sebastian Larsson, AIK, Gustav Svensson, Seattle, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Emil Forsberg, Leipzig, Jimmy Durmaz, Galatasaray, Albin Ekdal, Sampdoria, Alexander Isak, Real Sociedad, Sebastian Andersson, Union Berlin, Marcus Berg, Krasnodar, John Guidetti, Alavés, Muamer Tankovic, Hammarby.

Visa mer...