Markström: "Inte tillräckligt bra"

Ishockey Artikeln publicerades
Sveriges målvakt Jacob Markström släppte in 1–6-pucken från Jevgenij Malkin.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sveriges målvakt Jacob Markström släppte in 1–6-pucken från Jevgenij Malkin.

En dag på jobbet som blev misslyckad.

Det är Jacob Markströms beskrivning av sin insats mot Ryssland.

Efter en stark förstaperiod tappade Sverige allt i andra. På drygt fyra minuter vände Ryssland 0–1 till 2–1 och gjorde sedan ytterligare fyra mål innan perioden var över.

Redan där var det ridå för Tre Kronor.

– Det är inte kul. Man vill hjälpa laget till ett bra resultat, och särskilt när man inte spelat på ett tag så vill man verkligen komma in och hjälpa gubbarna, säger Jacob Markström om den tunga andra perioden.

– Det är mitt jobb att hålla puckarna ute.

"Inte bra"

TT: Hur kunde det bli så här?

– Jag vet inte. Det är självklart inte bra, säger han.

– Det kändes som att puckarna hittade in, de skulle in bara. Man kan inte heller skylla på studsar... Jag måste vara bättre helt enkelt.

– Sedan är det som det är, vi slarvade lite i slottet och de gjorde mål på nästan alla deras chanser. Men det var inte tillräckligt bra. Det är mitt jobb att rädda pucken, och det gäller att jag gör mitt jobb.

Markström, som gjorde sin andra match i turneringen efter 9–1-segern mot Norge, fick en tuff start på den andra perioden. Redan efter 57 sekunder hade Artiom Anisimov kvitterat och efter drygt fyra minuter såg Jevgenij Dadonov till att Ryssland fick övertaget.

– Det började med att de fick två mot ettan, där jag tror att det var (Nikita) Gusev som lade upp som att han skulle skjuta, jag stannade till för att jag inte skulle hamna för långt in men då passade han precis och jag hamnade efter. Det var ett bra skott, säger han.

– Andra var en styrning som nästan var en hög klubba. Han ramlade samtidigt som han styrde den. Sedan rann det iväg.

Inte orolig

När Sveriges stabila försvarsspel från första perioden var borta bjöds Ryssland på flera klara chanser.

Det är en detalj som 29-åringen anser måste bli bättre för att Tre Kronor ska kunna vara med i kampen om VM-guldet.

– Det har varit lite så här under turneringen. De chanser som vi har släppt till har kommit efter att pucken har studsat in i slottet så att det har blivit en chans, en retur, säger han.

Jacob Markström är dock inte orolig inför fortsättningen. Han tror att Sverige kommer att få ordning på spelet i försvarszon när VM fortsätter med kvartsfinal mot Finland i Kosice på torsdag.

– Vi måste bara fortsätta nöta på, titta video och se till att alla kommer överens.

 

Rättad: I en tidigare version angavs fel motståndare i Jacob Markströms första VM-match.