Målfest när England besegrade Kosovo

Sex mål i första halvlek och åtta totalt.
Det gick undan när England hemmabesegrade uppstickaren Kosovo med 5–3 i EM-kvalet.
Fotboll • Publicerad 10 september 2019
Raheem Sterling gjorde ett mål och spelade fram till tre när England slog Kosovo med 5–3 i EM-kvalet.Foto: Matt Dunham

Inför kvällens tuffa test borta mot England hade Kosovo imponerat i EM-kvalets grupp A och låg på andra plats före Tjeckien, Montenegro och Bulgarien.

Och i Southamptons hemmaborg St Mary's Stadium såg det fortsatt lovande ut när den lilla nationen fick en drömstart efter en rejäl blunder av Michael Keane i det engelska försvaret. Mittbacken misslyckades totalt med en enkel sidledspassning och gav Valon Berisha chansen att sätta 0–1 redan efter 34 sekunder.

England skulle dock resa sig – och det fem gånger om inom loppet av 45 minuter.

Raheem Sterling kvitterade med ett nickmål på hörna i den åttonde minuten, framspelad av Keane som därmed tog revansch på sig själv.

Tre assist av Sterling

Kort därpå serverade Sterling bollen till anfallaren Harry Kane som satte 2–1 innan Kosovos Mergim Vojvoda utökade hemmalagets ledning till 3–1 efter ett dråpligt självmål.

Sterling hann även med att spela fram Jadon Sancho till att göra både 4–1 och 5–1 innan en synnerligen målrik första halvlek var till ända.

Även om Kosovo snyggade till siffrorna till både 5–2 och 5–3 i den andra halvleken var gästernas första förlust i kvalet ett faktum efter 90 spelade minuter. Resultatet innebär att England står på fortsatt full pott med idel segrar efter fyra matcher.

Kosovo å sin sida tappar andraplatsen till Tjeckien som har en poäng till godo ner till den nya tabelltrean.

Tungt för Hamrén

Enkla segrar i EM-kvalet blev det även för världsmästarna Frankrike och EM-guldmedaljörerna Portugal. De sistnämnda hade inga svårigheter att bortabesegra Litauen med 5–1 – detta efter hela fyra mål av superstjärnan Cristiano Ronaldo.

Trots detta är avståndet till gruppledaren Ukraina hela fem poäng för tvåan Portugal som dock har en match mindre spelad.

Frankrike tog samtidigt en planenlig vinst mot Andorra med 3–0 och går därmed upp på samma poäng som Turkiet i toppen av grupp H.

I samma tabell blev det samtidigt ett kostsamt tapp för Erik Hamréns isländska landslag via en förlust borta mot Albanien med 2–4. Seger för Island hade inneburit en lika stor poängskörd som Frankrike och Turkiet, men i stället får önationen kämpa vidare från tredje plats – tre poäng efter den ledande toppduon.