Målet: Ishockey-VM i Ryssland 2023

Ishockey Artikeln publicerades
Ryssland (i rött) tog brons i senaste VM i maj. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ryssland (i rött) tog brons i senaste VM i maj. Arkivbild.

Rysk idrott har stängts av i fyra år för dopning.

Men landet kan fortfarande få arrangera ishockey-VM 2023.

Det jobbar det internationella ishockeyförbundet (IIHF) för, säger ordföranden Rene Fasel.

I måndags kom beskedet att Ryssland stängs av från OS och andra mästerskap i fyra år på grund av dopning. Beslutet togs av internationella antidopningsorganisationen Wada och innebär att Ryssland inte får arrangera eller söka arrangörskap för världsomfattande mästerskap, och att ryska idrottare tvingas tävla under neutral flagg.

Därför lyfts nu frågan kring ishockey-VM 2023, där Ryssland är värdland.

På frågan om Ryssland fortfarande kan få arrangera mästerskapet i S:t Petersburg, säger IIHF:s ordförande Rene Fasel:

– Inget är säkert i nuläget, men vi ska jobba på det och göra allt vi kan för att försvara våra intressen och vårt förbund.

Fasel tillägger att IIHF inväntar ett beslut från idrottens skiljedomstol Cas gällande sanktionerna mot Ryssland. Den 19 december ska styrelsen i Rysslands antidopningsorganisation Rusada sammanträda för att fatta beslut om man ska överklaga straffet eller inte.

– Vi hoppas verkligen att det inte blir något politiskt beslut, utan ett rättvist och juridiskt, säger Fasel.

Wada har meddelat att mästerskap som tilldelats Ryssland de kommande fyra åren kan komma att flyttas, om det är praktiskt och lagligt möjligt.

Förra året sade affärsmannen och miljardären Gennadij Timtjenko, vän med ryske presidenten Vladimir Putin, att han ville bygga världens största hockeyarena med hopp om att få arrangera VM-matcher i arenan.

Fakta

Fakta: Ryska avstängningen

Wada har stängt av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år. De stora mästerskapen som avstängningen gäller är OS, Paralympics och VM i de idrotter som har avtal med Wada (inklusive alla OS-idrotter).

+ Ryska idrottare och tränare får bara delta i de stora mästerskapen om de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopningsprover inte manipulerats. De ryska idrottarna får i så fall delta under neutral flagg.

+ Representanter för den ryska regeringen får inte nomineras till och får inte sitta i styrelser eller kommittéer i Wada eller i idrottsförbund som har avtal med Wada. Det är oklart om president Vladimir Putin kan behålla sin hedersordförandepost i Internationella judoförbundet.

+ Representanter från den ryska regeringen och personer på ledande poster i Rysslands olympiska kommitté eller paralympiska kommitté får inte delta vid de stora mästerskapen.

+ Ryssland får inte arrangera, eller söka, stora mästerskap. Undantag kan göras om det inte är praktiskt eller lagligt möjligt att flytta ett redan tilldelat mästerskap.

+ Den ryska flaggan får inte hissas vid något av de stora mästerskapen. Nationalsången får inte heller spelas.

+ Rusada ska betala Wadas kostnader för utredningen av Rusada-data och bötfälls dessutom.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Ryska avstängningen

Ryssland har redan tilldelats ett antal mästerskap de kommande fyra åren, som nu kan flyttas om det är praktiskt och lagligt möjligt. Här är några exempel:

2022: VM i volleyboll, herrar, Jekaterinburg, VM i brottning, Krasnojarsk.

2023: Junior-VM i ishockey, herrar, Novosibirsk, VM i ishockey, herrar, S:t Petersburg.

EM i fotboll 2020, med matcher i S:t Petersburg, påverkas inte då det inte handlar om världsmästerskap. Andra tävlingar som Champions League-finalen i fotboll 2021 i S:t Petersburg och formel 1-lopp i Sotji får också arrangeras i Ryssland.

Visa mer...