Annons

Båtlösning klar på Medelhavet – men utan detaljer

Storländerna försöker visa vägen när oenigheten kvarstår i EU om flyktingar och migranter.
En uppgörelse om nödställda på Medelhavet ska nu presenteras för övriga länder i oktober.
EU • Publicerad 23 september 2019
Maltesiska flottan tar hand om nödställda migranter som påträffats på Medelhavet. Arkivfoto.
Maltesiska flottan tar hand om nödställda migranter som påträffats på Medelhavet. Arkivfoto.Foto: Renata Brito/AP/TT

Inrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Italien fanns på plats i Valletta på måndagen tillsammans med kollegorna från Malta och Finland, samt EU:s asyl- och inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos.

På en presskonferens efteråt bjuds på glada miner – men få detaljer.

Annons

– I dag har vi gjort goda framsteg på väg mot trovärdiga och strukturerade tillfälliga arrangemang. Nu manar jag alla andra medlemsländer att ansluta sig till oss, säger Avramopoulos.

– Vi måste komma ifrån båt-för-båt-arrangemang och hitta en mer strukturerad lösning, säger Maria Ohisalo, inrikesminister i EU:s nuvarande ordförandeland Finland.

Presenteras i oktober

Det gemensamma papper som ministrarna hamrat fram ska nu presenteras för övriga EU-länder vid nästa ordinarie migrationsministermöte i Luxemburg den 7–8 oktober.

Exakt vad den föreslagna uppgörelsen går ut på vill ministrarna dock inte säga redan nu.

– Vi föredrar att dela det med övriga medlemsländer först, förklarar franske inrikesministern Christophe Castaner för nyhetsbyrån AFP.

Enligt AFP ska Tyskland och Frankrike vara villiga att ta emot en fjärdedel var av de nödställda som plockas upp på havet, medan Italien ska ta in en tiondel. Samtidigt är det fortsatt oklart om fördelningen ska omfatta såväl asylsökande flyktingar som ekonomiska migranter.

Lättare utan Lega?

Flykting- och migrantsituationen på Medelhavet har länge skapat irritation och konflikter mellan medlemsländerna. Att högernationalistiska Lega tvingats ut ur Italiens regering har ändå ökat hoppet om en lösning – även om länder som Ungern och Polen fortsatt är starkt kritiska till alla tankar på gemensamma kvoter.

Det har hittills effektivt satt stopp för EU-kommissionens försök att få igenom de förslag som lades redan 2016 om att vid krislägen med stora flyktingströmmar införa en obligatorisk fördelning av de asylsökande mellan samtliga EU-länder.

Svårt för Johansson

Att få alla EU-länder att säga ja lär fortsatt bli svårt.

Svenska Ylva Johansson, som nominerats till att ta över Avramopoulos uppdrag i nästa EU-kommission, räknar med att få inleda med en rundresa till medlemsländerna för att känna alla på pulsen.

– När vi har tillträtt den 1 november kommer jag att prioritera att träffa alla medlemsländer bilateralt. Inom flera områden har det varit låsningar och för att komma fram behöver vi lösa flera frågor samtidigt, sade Johansson då hennes arbetsuppgifter presenterades för två veckor sedan.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons