Annons

Löfven avvaktar om Strandhälls öde

Statsminister Stefan Löfven (S) har haft kontakt med Centerpartiet inför den hotande misstroendeomröstningen i riksdagen om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), men vill inte säga vad det gett.
Han vidhåller att Moderaterna agerar desperat.
Politik • Publicerad 20 maj 2019
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

– De vill komma bort från EU-valet, det går för dåligt för dem, de vill rikta fokus mot något annat, säger Löfven till TT i samband med kampanjande inför EU-valet i Västsverige.

TT: Och du är säker på att Annika Strandhäll ger en korrekt bild av vad som har förevarit?

Annons

– Ja, det är jag.

"Är mellan oss"

Det var i förra veckan som Moderaterna begärde och fick klartecken av riksdagens talman för en misstroendeomröstning mot Strandhäll.

Som skäl angav Moderatledaren Ulf Kristersson att det politiska förtroendet för Strandhäll är förbrukat för hans del, efter turerna kring regeringens överraskande besked för ett år sedan att peta Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Moderaterna fick genast stöd för en omröstning av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Liberalerna sade också, efter något dygns betänketid, att de ställer sig bakom.

Det gör att Strandhälls öde som minister hänger på hur, i första hand, Centerpartiet ställer sig. M, KD, SD och L:s röster räcker inte för att fälla Strandhäll. Men det skiljer bara någon röst.

Statsministern säger att han funderar över det hela och att han har haft kontakt med C.

TT: Har ni avslutat diskussionen?

– Det är mellan oss, alla partier bestämmer sin hållning, säger Löfven som inte vill säga om och när han tänker ge besked om han tänker låta det gå till omröstning den 28 maj.

Mer effektiva

Han anser att M gott kunde ha väntat på KU:s utlåtande och betänkande om Strandhälls och regeringens roll och göranden när Begler med två dagars varsel petades från Försäkringskassan till en tjänst som generaldirektör i regeringskansliet.

– Om två veckor kommer konstitutionsutskottet med sitt betänkande, säger Löfven och kallar det för riksdagens skarpaste verktyg.

Hot om misstroendeförklaringar har dock, visar tidigare ärenden där ministrar varit i blåsväder, varit mycket mer effektiva vad gäller ministrars framtid än så kallade prickningar från KU.

KU ska presentera sin dom efter vårens granskningar av regeringen och ministrar den 4 juni. Men redan den 28 maj, samma dag som talman Andreas Norlén har planerat för misstroendeomröstningen om Strandhäll, ska utskottet göra sin preliminära justering av betänkandet.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons