Ljungberg besviken efter Arsenalförlust

Fredrik Ljungberg får vänta på sin första seger som huvudtränare för Arsenal.
I hemmadebuten mot Graham Potters Brighton förlorade Londonlaget med 1–2 efter ett sent mål.
Fotboll • Publicerad 5 december 2019
Fredrik Ljungbergs Arsenal förlorade mot Brighton med 1–2.
Fredrik Ljungbergs Arsenal förlorade mot Brighton med 1–2.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Fredrik Ljungberg har inte lyckats vända på Arsenals dystra trend i Premier League sedan han i slutet av november tog över som tillfällig huvudtränare. Hemmadebuten på Emirates blev en trist historia där besvikna Arsenalsupportrar gick hem i förtid när laget föll mot Brighton med 1–2 efter ett sent bortamål.

– Det är självklart en besvikelse, men vi måste fortsätta kämpa. Alla kan se att spelarna har dåligt självförtroende. Det fanns en liten reaktion i den andra halvleken men du måste inleda matcherna på det sättet också, säger Fredrik Ljungberg till BBC efter förlusten.

Ingen energi

Svenskens mannar såg ofta uddlösa ut framåt – långt från det bländande offensiva spel Arsenal visade upp i början av 2000-talet när Ljungberg spelade där tillsammans med Thierry Henry och Dennis Bergkamp.

Det krävdes en fast situation innan Alexandre Lacazette fick hål på Potters gäng fem minuter in i den andra halvleken. Då hade Brightons Adam Webster fixat ett ledningsmål i den första halvleken – även det ett mål som kom i samband med en fast situation.

– Vi startade matchen utan energi och det är mitt jobb att se till att de är aggressiva och spelar med energi, säger Sveriges före detta landslagsmittfältare.

Backar Ljungberg

Men Lacazettes kvittering gav åtminstone inledningsvis ny energi. Arsenal tryckte på för ett segermål och såg ut att vara på god väg mot tre tunga poäng när David Luiz rakat in 2–1 efter en frispark en timme in i matchen.

Men målet dömdes korrekt bort för offside och i stället var det Brightons Neal Maupay som därefter nickade hem tre poäng till den engelska sydkusten.

Matchen var Ljungbergs andra som huvudtränare, efter 2–2 mot Norwich senast, och Arsenal har inte vunnit i den engelska högstaligan sedan början av oktober då man besegrade Bournemouth med 1–0. Samtidigt får han stöd av Arsenals högerback Héctor Bellerín.

– Freddie har hjälpt laget mycket den här veckan. Han har bidragit med mycket energi i omklädningsrummet, säger spanjoren.

Segern var Brightons första någonsin mot Arsenal.

– Jag är förtjust. Det är en underbar känsla just nu, vi har haft tre tuffa matcher men inte fått några poäng tidigare, säger Graham Potter till BBC.

Arsenal ligger tia i Premier League, blott en poäng före Brighton på 13:e-platsen.