Annons

Linde: Svårt ta hem svenska barn i IS-läger

Turkiets militära attack i Syrien har gjort frågan om vad som ska hända de svenska barn som finns i IS-läger ännu mer aktuell.
Syrien • Publicerad 12 oktober 2019
Bild från al-Hol-lägret i norra Syrien, tagen i juni i år. Arkivbild.
Bild från al-Hol-lägret i norra Syrien, tagen i juni i år. Arkivbild.Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Redan i våras sade tidigare utrikesministern Margot Wallström att barnen om möjligt ska föras till Sverige.

– Det har visat sig mycket svårare än vad vi hade trott, säger Ann Linde till TT.

Annons

Sverige är inte ensamt om att brottas med praktiska och rättsliga hinder. Även andra EU-länder har stött på samma svårigheter, enligt Linde.

Hon pekar på en rad lagtekniska problem, där lagar som rör individens rätt, familjerätt och folkrätten ska vägas mot varandra. Ibland kan föräldrarna också ha olika nationalitet, vilket gör att flera länders lagstiftning ska tas hänsyn till. Dessutom är det inte helt enkelt att fastställa identiteter eller ens säkert veta vem som är föräldrar till barnen.

– Vi vill ta hem barnen. Vi gör något varje dag, säger Linde om arbetet som pågår från regeringens sida.

I norra Syrien finns flera kurdiskkontrollerade läger där misstänkta IS-terrorister hålls. Det största är ökenlägret al-Hol, där runt 10 000 utländska medborgare ska finnas bland de många IS-sympatisörerna, enligt kurdiska myndigheter.

Även svenska medborgare finns i al-Hol. Hur många är svårt att veta, men enligt uppgifter till TT i våras fanns då uppemot 80 barn till misstänkta svenska terrorresenärer i lägret.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons