Rubensson bröt måltorka: "Gått och väntat"

Först blev fem spelare uttagna i landslaget. Sedan vann Göteborg toppmötet med Kif Örebro med 3–0 och hakade på i den damallsvenskans guldstrid.
Och det var landslagsmittfältaren Elin Rubensson som visade vägen med ett tidigt drömmål.
Fotboll • Publicerad 14 augusti 2019
Göteborgs skytteligaledare Rebecka Blomqvist, mitten, flankerad av landslagsspelarna Julia Roddar, till vänster, och Julia Zigiotti Olme, till höger. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

I söndags tog Elin Rubenssons Göteborg en storseger i lokalderbyt mot Kungsbacka. Två dagar senare blev Rubensson själv, samt hennes lagkamrater Jennifer Falk, Julia Zigiotti Olme, Julia Roddar och Pauline Hammarlund uttagna till EM-kvaltruppen som ställs mot Lettland den 3 september.

Och på onsdagskvällen ordnade alltså laget en ny trepoängare i toppmötet med Kif Örebro och avancerade till andra plats i damallsvenskan. Fjolårstvåan har alltjämt fyra poäng upp till serieledaren Rosengård.

Elin Rubensson som har många landskamper på meritlistan – gläds förstås över att hon får sällskap av så många lagkamrater till nästa blågula samling – men är inte heller speciellt förvånad.

"Fantastiskt"

– Det är fantastiskt. Och jag tycker att vi visar det i dag, vilken kvalitet vi har i laget. Vi prickar in en av våra bästa matcher för i år på bortaplan mot ett topplag. Vi har många spelare i bra form, säger hon.

Första halvleken var spelmässigt jämn och det skapades få riktigt heta målchanser på konstgräset i Örebro. Men efter en knapp kvart gjorde alltså Elin Rubensson ett drömmål genom en volleykanon som letade sig in bakom chanslösa målvakten Danielle Rice. Rubensson som verkade piggt och framgångsrikt på det högra mittfältet gjorde därmed sitt första mål för säsongen.

– Jag fick en skön träff kan man säga. Jag såg en liten lucka vid första stolpen och får till ett hårt vristskott mellan målvakten och första stolpen. Den gick ganska lågt tror jag, det är i varje fall så jag kommer ihåg det... Det gick rätt så snabbt.

Upprört efter straffsituation

Strax före pausvilan blev det upprört i Kif Örebro då anfallaren Heather Williams blev fälld av bortamålvakten Jennifer Falk – men domaren valde att inte peka på straffpunkten.

Göteborg visade också upp fin effektivitet i andra halvlek. Efter 70 minuter kunde även Julia Roddar fira sin landslagsplats med att göra mål.

En frispelad Roddar nickade in 2–0 efter att Rubensson startat ett mönsteranfall från sin kant. Sex minuter senare fick anfallaren Rebecka Blomqvist sista ordet när hon skickade in 3–0. Och med sju mål på de senaste sju matcherna toppar Blomqvist skytteligan med tio fullträffar.

TT: Ni har 9–0 i målskillnad de senaste två matcherna, vad säger du om det?

– Det är ju jättebra, det är en sådan fotboll vi vill spela. Vi gillar anfallsspel och att göra mycket mål och jag tycker att vi är väldigt stabila bakåt också, säger Elin Rubensson.