Kvinna, 72, död i norska Askøy – 2 000 sjuka

Norge Artikeln publicerades
Vatten leds från en depå ner till kloaksystemet i norska Askøy.
Foto: Marit Hommedal/NTB scanpix/TT
Vatten leds från en depå ner till kloaksystemet i norska Askøy.

En 72-årig kvinna har avlidit i norska Askøy, ett samhälle där 2 000 människor har insjuknat efter att ha druckit bakterieinfekterat vatten.

Kvinnan dog den 12 juni av blodförgiftning som troligtvis var en följd av bakterien campylobacter. Det visar en preliminär obduktionsrapport.

"DNA från campylobacter har påträffats hos kvinnan, och bakterierna har antagligen lett till en tarminfektion som orsakat blodförgiftning", skriver norska polisen i ett pressmeddelande.

Kvinnan hade en annan allvarlig sjukdom och försvagat immunförsvar. Hon var därför särskilt mottaglig för infektioner och blodförgiftning, enligt polisen.

I början av juni dog en ettåring i Askøy. Även i det fallet hittades campylobacter vid obduktionen, men barnet hade även drabbats av A-streptokocker. Slutsatsen blev att de två bakterietyperna tillsammans bidrog till dödsfallet.

Vattenepidemin tros ha orsakats av avföring från djur, har norska tidningen rapporterat. Över 2 000 lokalbor har insjuknat, varav ett 70-tal har vårdats på sjukhus.