Konkurs nära för resejätten Thomas Cook

Ekonomi Artikeln publicerades
Den brittiska resejätten Thomas Cook är i ekonomisk kris. Arkivbild.
Foto: Tim Goode/AP/TT
Den brittiska resejätten Thomas Cook är i ekonomisk kris. Arkivbild.

Den brittiska resejätten Thomas Cook är i ekonomisk kris. Lyckas företaget inte få in motsvarande 2,4 miljarder kronor inom kort riskerar det 178-åriga företaget att gå i konkurs.

Men på svenska Ving, som ägs av Thomas Cook, ser man ingen anledning till oro.

På fredagen meddelade Thomas Cook att de behöver få in motsvarande 2,4 miljarder svenska kronor för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet. Hittar man inte en lösning på pengaproblemen kan konkursen vara ett faktum redan under söndagen.

Enligt brittiska Sky News har resejätten kallat till ett krismöte med aktieägare och fordringsägare under söndagen, i hopp om att snabbt nå en lösning.

Vädjar till regeringen

Thomas Cook har 22 000 anställda världen över, 9 000 i Storbritannien, och 3 000 hotell världen över är knutna till företaget. Ett flertal berörda fackförbund vädjar nu till den brittiska regeringen att gå in med ett stödpaket för att tillfälligt lösa den ekonomiska krisen för att rädda tusentals jobb.

Enligt brittiska medier har luftfartsmyndigheten redan börjat förbereda sig inför en konkurs, vilket skulle betyda att över 150 000 brittiska resenärer måste flygas hem från semesterorter världen över.

Problemen för Thomas Cook anses ha mynnat ur osäkerheten runt brexit, vilket fått britterna att avvakta med semesterbokningar, samtidigt som konkurrensen bland resebolagen ökat.

Ving inte oroligt

De ekonomiska problemen till trots ser svenska Ving, som ingår i Thomas Cook-gruppen, ingen anledning till oro.

– Vårt fokus är att få det här i hamn och inget annat. För gäster som har bokningar eller som planerar att boka gäller samma som alltid. Det vill säga att man är skyddad av resegarantin, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef för Vinggruppen och för Thomas Cook i norra Europa.

– Vi här i Norden är en lönsam del av koncernen sedan flera år, och gjorde rekordvinst så sent som för några år sedan.

TT: Så vad händer med Ving om Thomas Cook går i konkurs?

– Vi är ju en del av koncernen. Men det är inget vi vill spekulera i nu och vi fokuserar på att det här ska gå i hamn.

TT: Så ni är inte oroliga för en konkurs?

– Nej.

"Betala helst med kort"

Resenärer som bokar paketresor via resebolag, så som Ving, omfattas av resegarantin. Kunder som drabbas kan vid en konkurs ansöka om att få ersättning från kammarkollegiet.

Värre är det för den som bokar reguljära flygresor som inte är del av ett paket som också innefattar exempelvis boende eller hyrbil. Då är det inte säkert att resegarantin gäller.

– I vissa fall gäller resegarantin även då. Men reglerna är lite snåriga och det är inte helt lätt för konsumenten att veta. Bland annat krävs till exempel att resan, i kombination med en hyrbil eller boende, måste ha bokats inom 24 timmar för att det ska kunna räknas som en paketresa, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Vill man vara säker på att vara skyddad bör man köpa sin resa med kort, menar hon.

– Köper man sin resa med ett kreditkort har man alltid ett skydd, eftersom det är kreditgivarens skyldighet att ge kunden vad denne betalat för. Vissa betalkort erbjuder liknande tjänster, men där ser det olika ut, säger Bratt.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel summa vad gäller hur mycket pengar som behövs för att Thomas Cook inte ska riskera att gå i konkurs.

Fakta

Fakta: Resegarantin

Resegarantilagen ställer krav på att arrangörer av paketresor.

Garantin innebär att resenärer får kompensation från resegarantin om deras resa ställs in eller avbryts på grund av ett den som arrangerat resan, eller förmedlat det sammanlänkade researrangemanget, har gått i konkurs.

Resegarantin gäller vid paketresor bestående av minst två olika resetjänster, till exempel transport och boende, hyrbil eller en turisttjänst.

Garantin gäller inte vid resor som består av endast transport, så som en reguljär flygbiljett.

Källa: Konsumentverket.

Visa mer...