Nederländerna vann VM-gruppen – möter Japan

Nederländerna slog Kanada med 2–1 i fotbolls-VM och får möta Japan i åttondelsfinal.
För tvåan Kanada väntar ett möte med Sverige, medan trean Kamerun ställs mot England.
Fotboll • Publicerad 20 juni 2019
Nederländerna vann grupp E i fotbolls-VM efter 2–1 mot Kanada.
Nederländerna vann grupp E i fotbolls-VM efter 2–1 mot Kanada.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Det var Kanada som såg hetast ut i början av den tredje och avgörande matchen i grupp E. Först hade Kanada en straffsituation som efter VAR-granskning i stället blev en resultatlös frispark, sedan blåstes ett ledningsmål korrekt bort för offside. Nederländerna hade en boll i stolpen – men närmare än så kom inget av lagen i första halvlek.

Efter pausvilan var det andra scener i Reims. Efter en perfekt slagen frispark från Sherida Spitse i den 54:e minuten satte mittbacken Anouk Dekker både huvudet och axeln till bollen, som otagbart styrdes in i bortre burgaveln till 1–0 för Nederländerna. Bara sex minuter senare svarade Kanada genom en framstörtande Christine Sinclair, efter ett lågt inspel signerat högerbacken Ashley Lawrence.

Beerensteyn matchvinnare

Men Nederländerna skulle återta ledningen. Med en kvart kvar att spela, bara fem minuter efter att hon byttes in, höll sig Bayern München-anfallaren Lineth Beerensteyn framme och stötte in slutresultatet 2–1.

– Det var underbart att bli matchvinnare. Som inhoppare vill man hjälpa sitt lag och göra mål, säger Beerensteyn enligt De Telegraaf.

Nederländerna kommer nu att möta Japan i åttondelsfinalen. Nederländerna har aldrig gått längre än till åttondelsfinal i VM, men vann EM så sent som 2017.

– Vi gjorde ett fantastiskt jobb och var bättre än ett landslag som är rankat som femma i världen. Det kan bara bli bättre nu, fortsätter Beerensteyn.

För Kanada väntar nu Sverige i åttondelsfinal.

Dramatisk seger för Kamerun

Det var än mer dramatiskt när gruppens två andra lag, Kamerun och Nya Zeeland, möttes. Kamerun hade tagit ledningen men tappade till 1–1 i 80:e minuten, genom ett slarvigt självmål från mittbacken Aurelle Awona.

Men i den 95:e minuten, med matchens sista spark, stod Ajara Nchout – som hade gjort matchens första mål – för en riktig soloprestation när hon vände bort Nya Zeelands försvar och stiligt placerade in 2–1 till Kamerun. Ett mål som inte bara säkrade segern, utan även gav Kamerun en plats i åttondelsfinalerna som en av de bästa grupptreorna. Där väntar England.