Annons

Justitieministern om våldsdåden i Malmö

Ryck upp gängstrukturerna med rötterna och bura in de mest brottsaktiva.
Så lyder justitieminister Morgan Johanssons (S) recept efter den senaste tidens våldsvåg i Malmö
Brott • Publicerad 12 juni 2019
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Varje sån här händelse är utomordentlig allvarlig, konstaterar Morgan Johansson i , och fortsätter:

– Jag skulle vilja säga att vi de senaste åren har tagit den här typen av utveckling på mycket stort allvar och därför har vi förstärkt poliskåren och också skärpt straffen och utökat polisens möjligheter att kunna komma åt de individer det handlar om.

Tuff start på veckan

Annons

På knappt tre dagar har nu Malmö drabbats av tre sprängningar, en dödskjutning och sedan larm om ytterligare skottlossning. Dessutom hotade en man att spränga centralstationen i början av veckan – en händelse som dock inte ser ut att höra ihop med de andra. Staden har haft en tuff start på veckan – den senaste sprängningen inträffade senast i natt i en trappuppgång till ett flerfamiljshus i stadsdelen Rosengård.

Många undrar säkert om polisen har kapacitet att skydda allmänheten från det eskalerande våldet. Morgan Johansson själv hyllar poliskåren under radiointervjun.

– Vi har en utomordentlig bra poliskår i Malmö. Jag vistas mycket i Malmö själv, jag vet hur de jobbar de är oerhört professionella, säger han och tillägger att staden som en del av en tidigare satsning under veckan kommer få 40 nya poliser.

Rycka upp gängstrukturer

I Malmö domineras inte den undre världen av tydliga gäng eller falanger längre. I stället handlar det enligt Malmöpolisen, som sedan en tid har punktmarkering på stadens tyngst kriminella, om flera löst sammansatta konstellationer som är inblandade i de pågående konflikterna som tar sig uttryck i sprängningar och skjutningar.

Vad som orsakar konflikter kan variera, men de mest brottsaktiva måste in bakom lås och bom, säger justitieministern.

– Varje sådan här händelse har säkert sin motivbild men ofta kan det röra sig om gängkonflikter som ofta kan relateras till narkotikahandel på olika sätt och vi måste rycka upp de här gängstrukturerna med rötterna – och då finns det inga genvägar. Då måste vi bura in en efter en utav dem som är mest brottsaktiva individerna.

"Häktar fem gånger så många"

Vad gäller de kriminella så räcker inte hot om höjda straff, enligt justitieministern.

– Nej det viktigaste är de verktygen som följer med, utöver själva straffskärpningen handlar det också om upptäcktsrisken de tar därför att den nya lagstiftningen gällande vapenbrott är så pass effektiv. Vi häktar nu fem gånger så många för grovt vapenbrott som vi gjorde innan den här lagen trädde i kraft.

Beri Zangana/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons