Annons

Pressad Hunt och eldfängd Johnson

Om det är möjligt att nå ett avtal med EU kan Jeremy Hunt tänka sig att senarelägga brexit, medan Boris Johnson tänker lämna unionen den 31 oktober "oavsett vad". Det framkom när frågade ut de bägge kandidaterna till partiledarposten i brittiska Tories.
Storbritannien • Publicerad 12 juli 2019
Boris Johnson är favorittippad att ta över ledarskapet för Konservativa partiet.
Boris Johnson är favorittippad att ta över ledarskapet för Konservativa partiet.Foto: Gareth Fuller/AP/TT

Ursprungsplanen var att partiledarkandidaterna Boris Johnson och Jeremy Hunt skulle mötas i en direktsänd tv-debatt, men plötsligt meddelade BBC att det i stället skulle bli separata utfrågningar. Bakgrunden var enligt public service-bolaget att det inte lyckats "nå en uppgörelse" med kandidaterna, och i brittiska medier spreds uppgifter om att den ena av dessa vägrat acceptera den föreslagna publiksammansättningen.

"Kan bekräfta att jag inte är nämnda kandidat", kommenterade Hunt snabbt via Twitter.

Hunt pressades

Annons

Utrikesminister Jeremy Hunt, som jagar favorittippade Johnson i, var först ut och pressades hårt under utfrågningen. Bland annat anklagades han för att vända kappan efter vinden i jakten på stöd från Konservativa partiets mer hårdföra brexitanhängare. Hunt har tidigare sagt att ett avtalslöst brexit vore ett "historiskt misstag", men har under partiledarkampanjen förklarat sig beredd att lämna även om inget avtal nås.

– Jag har aldrig försökt dölja riskerna med ett avtalslöst brexit, men vi är en demokrati och om det enda sättet att lämna EU är utan avtal så ska vi göra det och göra en succé av det, säger Jeremy Hunt i BBC.

– Frågan handlar inte om huruvida vi ska lämna eller inte, utan om vilken premiärminister som är bäst lämpad att sköta förhandlingarna. Jag är orolig att människor kanske väljer med hjärtat snarare än huvudet.

Kan senarelägga

Hunt återkom upprepade gånger till sin bakgrund som företagare och företagens betydelse. För att mildra effekterna av en hård brexit föreslår han sänkta bolagsskatter.

– Om vi får ett avtalslöst utträde kommer tullarna att bli en chock för ekonomin och det här kommer att vara ett bra sätt att ge företagen lite svängrum.

Utrikesministerns förstaval är dock att få till stånd ett avtal. Och i en situation där ett sådant är nära förestående kan han tänka sig att senarelägga brexit.

– Om det står klart att vi kan få till ett avtal skulle jag självklart kunna ta några dagar extra för att få det genom parlamentet.

Utträde "oavsett vad"

Boris Johnson var desto tydligare med att sin avsikt att lämna EU den 31 oktober, "oavsett vad".

– Vi fick mandat av folket att lämna EU, det är hög tid att vi gör slag i saken, säger han i utfrågningen.

Däremot ansåg även Johnson att ett avtal är att föredra, och förklarade självsäkert att han kommer att kunna ro ett sådant i hamn.

Annons

– Det är avgjort i bägge parters intresse. EU har ett stort handelsöverskott gentemot oss som de vill hålla fast vid.

Hård ton

Intervjun med Johnson präglades av munhuggande, där både partiledarkandidaten och BBC:s utfrågare märkte ord och upprepade gånger anklagade varandra för bristande detaljkunskap.

– Den BBC-genererade pessimismen och negativismen har påverkat sinnesstämningen. Människor i det här landet har i tre års tid fått höra att de inte kan lämna EU och att deras politiker inte kan leverera brexit. Mitt budskap är att vi kan och kommer göra det och att det finns flera olika sätt att ena landet, dundrade Johnson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons