Kultur

Jakten på det perfekta husdjuret

Bokrecension Artikeln publicerades
Lisa Ragvals
Foto: Alfabeta
Lisa Ragvals

Abbe har alltid önskat sig ett husdjur, helst en hund men pappa är rädd för hundar. Kanske en grävling vore det perfekta husdjuret!?

Det kommer en grävling

Text: Lisa Ragvals

Bild: Anna-Karin Garhamn

Förlag: Alfabeta

Genre: Bilderbok

Bilderboken handlar om många barns högsta önskan. Ett alldeles eget husdjur, helst en hund men det går inte för pappa är hundrädd. Den lille pojken Abbe funderar på om en grävling kan vara det optimala husdjuret. Försöka duger! Men försöket har en rad med drastiska komplikationer.

Boken har festliga, färgglada bilder i en lite gammaldags stil och charm. Historien är dråplig om hur det är att ha en grävling som husdjur. Texten blandar fiktion och fakta och det är en vansklig genre. Ska man vara petig är det ju absolut förbjudet att ha vilda djur som husdjur. Boken är den första i en serie om omöjliga husdjur och då man har en faktaruta borde man sagt det där.

Författaren Lisa Ragvals har arbetat länge med barnböcker och bildmakaren Anna-Karin Garhamn är textilformgivaren som blev barnboksillustratör av en slump.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.