Annons

Iran redo att ersätta offrens anhöriga

Offer och anhöriga kan ha svårt att få ut ersättning från flygbolag och länder vid flygplanskatastrofer.
Men efter att Iran erkänt att man skjutit ned ett ukrainskt plan utanför Teheran ökar sannolikheten för att anhöriga till de 176 ombord får ekonomisk gottgörelse.
Iran • Publicerad 12 januari 2020
Vrakdelarna av Ukraine International Airlines flight 752, som besköts strax efter start från Teheran. Bilden är från Ukrainas presidentkanslis pressavdelning.
Vrakdelarna av Ukraine International Airlines flight 752, som besköts strax efter start från Teheran. Bilden är från Ukrainas presidentkanslis pressavdelning.Foto: AP/TT

Efter tre dagars förnekande sade president Hassan Rouhani att det var ett "oförlåtligt misstag", han lovade kompensation till offrens familjer och sade att de ansvariga ska straffas, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Innebär det att familjerna verkligen blir kompenserade?

Annons

– Ja, det finns goda möjligheter om Iran betalar frivilligt, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, till TT.

Direkt till anhöriga

Många av dem ombord var iranier eller hade starka kopplingar till Iran, därmed kan det ligga i Irans intresse att ersätta offrens familjer för att undvika ytterligare komplikationer och missnöje. Ersättningen kan gå till det ukrainska flygbolaget Ukraine International Airlines, som sedan betalar ut kompensation till anhöriga.

Iran kan också välja att betala direkt till de anhöriga.

Men om Iran vägrar att betala, eller om anhöriga anser att kompensationen är för låg, finns det rättsliga instanser att vända sig till. Internationella domstolen i Haag (ICJ) har tidigare handskats med liknande rättsfall.

– Om Iran inte betalar kan den berördes hemstat göra anspråk mot Iran i ICJ, säger professor Wrange.

USA betalade kompensation

I ICJ är det bara länder som kan föra talan.

Ett exempel är det iranska passagerarplan Iran Air flight 655 från Teheran till Dubai som sköts ned av USA:s militär 1988. USA förnekade nedskjutningen av planet med 290 ombord i det längsta. De två länderna kom till en uppgörelse i ICJ 1996, där USA beklagade den mänskliga tragedin, utan att de facto erkänna juridiskt ansvar. USA betalade ut 61,8 miljoner dollar till offrens anhöriga.

Grim Berglund/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons