Demonstranter ska hållas borta från Alger

Algeriet Artikeln publicerades
Algeriets expresident Abdelaziz Bouteflika och arméchefen Ahmed Gaïd Salah. Arkivbild.
Foto: Anis Belghoul/AP/TT
Algeriets expresident Abdelaziz Bouteflika och arméchefen Ahmed Gaïd Salah. Arkivbild.

Militären i Algeriet har beordrat polisen att stoppa personer från delar utanför Alger att ta sig in i huvudstaden för att demonstrera.

– Jag har instruerat det nationella gendarmeriet att hantera dessa åtgärder med fasthet, säger general Ahmed Gaïd Salah.

I våras gav president Abdelaziz Bouteflika efter för trycket och avgick. Men stora demonstrationer har fortsatt med motiveringen att det politiska systemet är korrupt. Demonstranterna har krävt att även den elit som omgav ex-presidenten och som ännu behåller greppet ska lämna sina poster.

Arméchefen Ahmed Gaïd Salah har flera gånger varnat demonstranterna.

Ett presidentval utlystes till den 4 juli, men sköts sedan upp med motiveringen att det råder brist på kandidater. I söndags sade sedan interimspresidenten Abdelkader Bensalah i ett tv-sänt tal att valet ska hållas den 12 december.

Enligt Ahmed Gaïd Salah ska polisen stoppa och beslagta fordon som används för att transportera demonstranter och ägarna ska bötfällas. Åtgärden siktar enligt generalen in sig på aktörer som har "dåliga avsikter" och som vill utnyttja landets rörelsefrihet till att "störa den civila ordningen".

Fakta

Fakta: Protesterna i Algeriet

Den 10 februari tillkännagav Algeriets dåvarande president Abdelaziz Bouteflika, då 81 år gammal, att han i strid mot grundlagen tänkte kandidera till en femte mandatperiod.

Bouteflika tillträdde som president 1999, med militärt stöd. Sedan ett slaganfall 2013 hade han dock bara synts till offentligt vid ett fåtal tillfällen.

Den 22 februari utlystes en protestmarsch mot Bouteflikas kandidatur, i trots mot det demonstrationsförbud som varit i kraft sedan 2001. Presidentens stab utlovade snabbt politiska reformer men protesterna fortsatte och intensifierades.

Den 11 mars drog Bouteflika tillbaka sin kandidatur. Samtidigt meddelades att presidentvalet sköts fram på obestämd tid vilket fick protesterna att växa ytterligare.

Den 2 april kom beskedet om Bouteflikas avgång. Vid det laget hade protesterna redan kommit att rikta sig mot hela den politiska eliten.

Ett nytt valdatum sattes till den 4 juli, men sköts återigen upp på obestämd tid med motiveringen att det fanns för få kandidater. I söndags sade interimspresidenten Abdelkader Bensalah att valet ska hållas den 12 december.

Visa mer...