Annons

Inflationen faller – men inte matpriserna

Inflationstakten faller, men det gör inte matpriserna.
Speciellt grönsakerna sticker ut. Vanliga varor som tomat, gurka, lök och potatis har stigit med 15–40 procent i pris.
Ekonomi • Publicerad 14 augusti 2019
Tomaterna har blivit över 30 procent dyrare. Arkivbild.
Tomaterna har blivit över 30 procent dyrare. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Inflationen föll i juli till 1,5 procent, enligt måttet KPIF, jämfört med den årliga prisökningstakten på 1,7 procent i juni, enligt Statistiska centralbyrån.

Men även om inflationen är fortsatt låg, så finns det vissa priser som ökar och är kännbara för plånboken. Livsmedelspriserna har på ett år stigit med 3,8 procent. Speciellt grönsakerna har blivit rejält dyrare, över tolv procent totalt sett, och där vanliga varor som tomat och gurka har stigit med runt 30 procent. Potatispriset på lösvikt har i sin tur ökat med nästan 15 procent.

Billigare frukt

Annons

Och den som anat att avokadon skenat i pris kan luta sig mot SCB-statistiken som visar 40 procent upp. Däremot har frukten allmänt blivit billigare, sammantaget fem procent, med betydligt billigare äpplen, päron och citroner i front.

Även boendet har sammantaget dragit iväg mer, 2,4 procent, än de allmänna prisökningarna, liksom drift av fordon. Gå på restaurang har i snitt blivit över tre procent dyrare.

Åt andra hållet går fortsatt elektronikprodukter, speciellt har mobiltelefoner blivit drygt 20 procent billigare på ett år. En tjänst som sticker ut i prisdjungeln är tandvård. Mellan juni och juli minskade tandvårdskostnaderna i snitt med 20 procent till följd av ett nytt tandvårdsbidrag som började gälla vid halvårsskiftet.

Högre än väntat

Nedgången i den totala inflationen var ändå något mindre än vad såväl ekonomkåren som Riksbanken hade räknat med. Men det ändrar knappast Riksbankens räntepolitik framöver, möjligtvis minskar argumentet för lättnader, knappast motiven för en räntehöjning, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

KPIF är prisförändringarna rensat för ränteförändringar och det mått som Riksbanken använder sig av. Riksbankens inflationsmål ligger på två procent.

Trots att inflationen landade högre än väntat blev marknadsreaktionerna på kronan endast marginell.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons