Krisen i Österrike: Nya ministrar utnämnda

Österrike Artikeln publicerades
Vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache meddelade sin avgång dagen efter att filmen publicerats.
Foto: Michael Gruber/AP/TT
Vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache meddelade sin avgång dagen efter att filmen publicerats.

Österrikes konservativa förbundskansler Sebastian Kurz har utnämnt fyra nya ministrar och en ny vice förbundskansler sedan en politisk skandal lett till att flera högerpopulistiska ministrar lämnat regeringen.

Samtidigt står förbundskanslern själv inför en misstroendeomröstning.

– Mitt mål som förbundskansler är att göra allt som går att göra i den här fasen för att säkra stabiliteten, säger Kurz, från konservativa Folkpartiet (ÖVP), efter ett möte med sin övergångsregering.

Skandalen briserade i förra veckan, när en videofilm tagen i en villa på Ibiza offentliggjordes. I videon samtalar den dåvarande ledaren för det högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache, med en kvinna som utgav sig för att vara en släkting till en rysk oligark. Bland annat hörs de samtala om att rigga offentliga upphandlingar.

Nya ministrar

Nu har Strache lämnat sina uppdrag och koalitionsregeringen är slagen i spillror. Övriga FPÖ-ministrar har antingen sparkats eller avgått frivilligt och nyval är utlyst till i september.

På onsdagen nominerade Kurz partikamraten till posterna som inrikes-, försvars-, transport- och socialminister. Samtliga svors genast in av president Alexander Van der Bellen.

Kurz utsåg också finansminister Hartwig Löger (ÖVP) till ny vice förbundskansler.

Omröstning på måndag

Men frågan är hur länge de får sitta på sina nya poster. På måndag kommer parlamentet i ett extrainsatt möte genomföra en misstroendeomröstning mot Kurz.

Samtidigt har kaoset fått andra oväntade följder. I ett lotteri som två österrikiska kvällstidningar anordnar får vinnaren en resa till den villa på Ibiza där filmen som gav upphov till krisen spelades in.

Den arkitektdesignade villan, som finns tillgänglig på sajten Airbnb, går loss på drygt 12 000 kronor per natt med sina fyra sovrum, pool och trädgård.

Fakta

Fakta: FPÖ

Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti eller Frihetspartiet, FPÖ) grundades 1955 av tidigare nazister. Bland kända partiledare finns bland andra Jörg Haider, som ledde partiet från 1986 till 2000. Fram till att skandalen briserade i förra veckan leddes FPÖ av Heinz-Christian Strache.

Partiet kom på tredje plats i parlamentsvalet 2017, och bildade regering tillsammans med konservativa Folkpartiet, ÖVP. FPÖ innehade bland annat inrikesminister- och försvarsministerposten i förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) koalitionsregering men nu är den slagen i spillror.

I EU-parlamentet sitter FPÖ i ENF-gruppen, med bland andra franska Nationell samling, italienska Lega, nederländska Frihetspartiet (PVV) och belgiska Vlaams Belang.

Visa mer...