Norsk kronan dyrare efter räntehöjning

Ekonomi Artikeln publicerades
Norska kronan blir dyrare sedan Norges centralbankschef Øystein Olsen går på tvären med stora centralbanker och höjer den norska styrräntan. Arkivbild.
Foto: Berit Roald NTB/Scanpix/TT
Norska kronan blir dyrare sedan Norges centralbankschef Øystein Olsen går på tvären med stora centralbanker och höjer den norska styrräntan. Arkivbild.

Den norska kronan stiger sedan Norges centralbank höjt sin styrränta med 0,25 procentenheter till 1,25 procent. Centralbankschefen Øystein Olsen flaggar samtidigt för en höjning till senare i år.

Den norska kronan stärks efter beskedet och blir ett öre dyrare jämfört med den svenska kronan och tangerar på 1:10 den högsta kursen i år.

I början av 2018 var den norska och svenska kronan lika mycket värda.

Räntehöjningen och prognosen om fortsatta åtstramningar går på tvären med den senaste tidens signaler från ledande centralbanker, som USA:s centralbank Federal Reserve och Europeiska centralbanken, om penningpolitiska stimulanser.

"Som vi nu värderar utsikterna och riskbilden är det högst troligt att styrräntan höjs ytterligare under året", skriver Olsen i en kommentar till beskedet.

Banken flaggar samtidigt för att det kan fortsätta uppåt för räntorna i snabbare takt än tidigare beräknat.

"Prognosen för styrräntan indikerar en lite snabbare ränteökning nästa år än vad som antogs i förra rapporten", skriver banken.

Norges centralbank har med torsdagens besked höjt styrräntan tre gånger sedan september i fjol och räntan är nu på den högsta nivån på fyra år. I september i fjol hade styrräntan i Norge legat på 0,50 procent i två och ett halvt år.

Fakta

Fakta: God tillväxt och högt kapacitetsutnyttjande

I sin motivering till den senaste räntehöjningen pekar Norges centralbank på god norsk tillväxt och att kapacitetsutnyttjandet ligger något över vad som kallas normala nivåer. Detta ger en något högre prisökningstakt än inflationsmålet.

Samtidigt varnar Norges centralbank för att världshandeln kan störas av pågående handelskonflikter.

Den senaste räntehöjningen antas öka lånekostnaderna för ett hushåll med bolån på två miljoner kronor med cirka 4 000 kronor per år. Mätt från september i fjol har kostnaden för samma lån lyft med 11 700 norska kronor per år.

Visa mer...