Annons

Hindren som fortfarande kan stoppa brexit

En uppgörelse i brexitförhandlingarna mellan EU och den brittiska regeringen har nåtts. Men ett par hinder ligger fortfarande och lurar runt hörnet innan ett brexitavtal är i hamn.
Det här vet vi om brexitläget.
Brexit • Publicerad 17 oktober 2019
Den brittiske premiärministern Boris Johnson.
Den brittiske premiärministern Boris Johnson.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Folkomröstning inledde

För drygt tre år sedan, 2016, röstade Storbritannien om att lämna EU. Lämna-sidan vann med 52 procent mot 48 procent och i november förra året blev ett utträdesavtal mellan EU och Storbritannien klart. Efter att det brittiska underhuset sagt nej till avtalet tre gånger sköts utträdesdatumet tills vidare upp till den 31 oktober i år.

Annons

Brexituppgörelse nådd

Boris Johnson, som ersatte Theresa May som premiärminister tidigare i år, har fortsatt ett allt mer intensivt förhandlande om ett utträde. Under onsdagskvällen började det komma positiva tongångar från London om förhandlingarna och redan vid lunchtid på torsdagen, inför EU-toppmötet, kom besked om att det finns ett färdigt avtalsförslag.

I förslaget uppges flera frågor vara lösta – inklusive nyckelfrågan om den framtida gränsen mellan Irland och Nordirland. Nordirland föreslås vara kvar i Storbritanniens tullområde, men också vara en "ingångspunkt" till EU:s inre marknad. Fyra år efter det att avtalet trätt i kraft ska Nordirlands parlament få avgöra hur fortsättningen ska se ut.

Gränsfrågan – att sätta upp gränskontroller mellan EU-landet Irland och Nordirland – är känslig eftersom det finns en oro för att kontroller kan skada den sköra fredsuppgörelsen från 1998.

Hinder kvarstår

Men en rad hinder kvarstår för att få igenom avtalet. Redan i helgen samlas det brittiska parlamentet för att rösta om förslaget. Och det har som sagt visat sig svårt tidigare. Med tanke på oenigheten kring tidigare uppgörelser och den irriterade relationen mellan regeringen och oppositionen är utgången högst oklar. Flera av de mest hårdföra brexitörerna inom Johnsons egna Konservativa partiet är skeptiska och även det nordirländska unionistpartiet DUP har nog en del invändningar.

Huruvida alla medlemsländer kommer att godkänna det nya avtalet vid det EU-toppmöte som pågår är också osäkert. Några kan tänkas be om tid för att granska avtalet rent juridiskt.

Slutgiltigt måste även EU-parlamentet säga ja, även om ingen väntar sig att de ska stoppa avtalet.

Knappt med tid

Tiden är knapp för att avtalet ska hinna godkännas före den 31 oktober, både från EU:s och från Storbritanniens håll.

Annons

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn vill dessutom tvinga fram ett tillägg till avtalet där ett ja i en ny folkomröstning skulle krävas för att få det godkänt, enligt The Times. Något som i sin tur skulle tvinga Johnson att be om ett ytterligare framskjutet utträdesdatum.

Men när det gäller datumet har ju Johnson varit tydlig – han ligger hellre död i ett dike än begär förlängning.

Britta Kramsjö/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons