Annons

Hästskötaren som sadlade om till sportchef

I många år var det hennes jobb att hålla ryttarstjärnan Malin Baryard Johnssons hästar i toppskick.
Sedan dess har Sara Johansson sadlat om. Nu är hon sportchefen som i veckan välkomnar världseliten till GCT-hoppningarna på Stockholms stadion.
Ridsport • Publicerad 11 juni 2019
Malin Baryard Johnssons tidigare hästskötare har sadlat om. Nu är Sara Johansson sportchefen som välkomnar världseliten till GCT-hoppningarna på Stockholms stadion.
Malin Baryard Johnssons tidigare hästskötare har sadlat om. Nu är Sara Johansson sportchefen som välkomnar världseliten till GCT-hoppningarna på Stockholms stadion.Foto: Privat

Göteborg har en trimmad organisation som sköter de årliga världscuptävlingarna i Scandinavium, kring första advent varje år lockar den internationella hästshowen storpublik till Friends arena och sommartid är Falsterbo i fokus för de ridsportintresserade.

Från och med i år och fyra år framåt blir Global Champions Tour och Global Champions League stående inslag som det fjärde tunga ridsportevenemanget i Sverige.

Annons

Sara Johansson har en nyckelroll som sportchef – och i det uppdraget har hon stor nytta av åren som hästskötare.

Många år som hästskötare

Från 2006 till 2013 jobbade hon åt Malin Baryard Johnsson.

– Det är världens roligaste jobb men det är också ganska slitigt. Jag är hästtjej och att få jobba med hästar dygnet runt är jättekul, men det är ett rätt tungt jobb för kroppen och mycket resande, säger hon.

Mycket av det hon lärde sig om branschen som hästskötare hos Baryard Johnsson, tar hon med sig in i jobbet som sportchef.

– Det är världens bästa skola att jobba med hästar på det sättet. Man lär sig allt, från att ta ansvar till att planera resor, till att se till att hästarna kan prestera på topp. Särskilt i det här jobbet har man ett annat perspektiv eftersom man vet hur det är att jobba bakom kulisserna. Man kan se det från ryttarnas perspektiv på ett annat sätt, säger hon.

GCT och GCL är tävlingarna som sedan några år nått hög status bland ryttarna, inte minst för de höga prissummorna. Den individuella vinnaren i varje deltävling är garanterad drygt en miljon kronor.

Världens bästa på plats

– Det är världens bästa ryttare i världens mest prestigefyllda hoppliga. Alla ryttare vill rida den, säger Sara Johansson.

TT: Din roll?

– Det är ganska brett. I allt som har med ryttarna och hästarna att göra har jag ett finger med i, på ett eller annat sätt, säger hon.

Global Champions Tour startades som en utbrytarliga i liten skala 2006, men har sedan dess växt enormt.

"Rätt konservativ"

Annons

Det uppskattas inte av alla inom sporten.

– Det är klart att vi konkurrerar om sponsorer och i viss mån om samma publik. GCT ses som en konkurrent till världscupen, Nations Cup (nationshoppningar) och andra tävlingar. Men man kan se det på olika sätt. Prispengarna gör att en del ryttare kan behålla sina topphästar och hålla sig kvar på högsta nivå. I slutändan är det fler stora tävlingar för ryttarna att välja mellan.

– Ridsporten kan vara rätt konservativ, en del tävlingar har sett likadana ut i 40 år. GCT har ett koncept som utvecklat sporten och som ryttarna gillar, säger Sara Johansson.

TT: Och den svenska publiken?

– Första gången man gör något är det alltid en utmaning eftersom den breda idrottspubliken kanske inte vet vad GCT är eller hur det fungerar. Tittar man på Göteborg, Friends och Falsterbo vet folk vad de får.

TT: Biljettförsäljningen?

– Det går bra, men vi skulle vilja sälja lite till. Ridsportfolket kommer, men det är lite svårt att nå ut till övriga så här det första året.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons