Annons

Här spanar han efter sina EM- och OS-lag

Han missar inte en klass, inte en ryttare.
Henrik Ankarcrona studerar, gör mentala minnesanteckningar, formar tankar och drar slutsatser av vad han ser.
Han är förbundskaptenen som helst rör sig på fältet.
Ridsport • Publicerad 16 juni 2019
Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.Foto: Jessica Gow/TT

Det är ju det. När rätt många stämplar ut och lägger sig i hängmattan leder Ankarcrona i rask takt landslaget i fyra nationshoppningar, med start i Geesteren i Nederländerna senare i veckan.

Där firar han sin midsommar.

Annons

Sverige går in i Nations Cup, tävlingen som är förbundskaptenens "viktigaste redskap" när han ska mejsla ut vilka ryttare han tar med sig till EM i Rotterdam den 19–25 augusti, årets stora sportsliga höjdpunkt för hopplandslaget.

"Lägger pussel"

I dagarna har Ankarcrona gått runt inne på Stockholms Stadion, sett en handfull aktuella landslagsryttare, noterat formen på hästarna, småpratat med ryttarna. Han förhör sig regelbundet med hur alla mår, vad de vill och inte vill – och så lägger han sitt pussel för att få ihop slagkraftiga lag.

TT: Hur går det?

– Jag lägger pusslet för fullt. Jag har medvetet gjort en intensiv nationshoppningsperiod i år. Många har frågat mig hur jag ska fylla lagen, säger han och skrattar.

TT: Och du svarar?

– Att jag också undrar. Men jag vill ge alla ryttare en så bra plan som möjligt. Jag vill erbjuda dem bra möjligheter, säger han.

Nationshoppningarna har fått betydligt hårdare konkurrens från Global Champions League och Global Champions Tour. En kamp mellan det gamla och invanda förs just nu mot det nya, för ryttare och hästägare ekonomiskt lukrativa.

Uppskattar lojaliteten

Ankarcronas jobb har blivit svårare, men han uppskattar de svenska ryttarnas lojalitet mot sitt landslag.

De kommande nationshoppningarna i Geesteren, Falsterbo, Aachen (ej Nations Cup), och Hickstead är viktiga för att kvala in till världsfinalen i Barcelona i höst – men de är också Ankarcronas chans att forma ett EM-lag.

Det är den kortsiktiga planeringen. I den långsiktiga finns nästa års OS i Tokyo med. Redan nu är OS en aspekt han inte kan bortse från. En som påverkas är Henrik von Eckermann, som varit given i mästerskapslagen i många år.

Annons

– Henrik vill väldigt gärna göra EM, men det är inte en fråga om viljan. Det handlar mer om att han har en häst (Mary Lou) som på två och ett halvt år gått fem mästerskap. Om det är så att han har OS som ett mål, gör ett mästerskap till i år och det finns en världscupfinal nästa år... det finns ingen häst som orkar ligga på den nivån så länge.

OS väger över

– Lägger jag EM och OS i vågskålarna väger OS över. Det är något vi diskuterar, inget är hugget i sten men det är en viktig dialog att ha. Det är så otroligt viktigt att vi kan ha hästarna över tid, säger Ankarcrona.

– Är det mästerskap är jag intresserad av medaljer. Det är inget att sticka under stol med, jag är tävlingsmänniska. Men det är klart att OS väger tyngre.

Samtidigt betonar Ankarcrona vikten av erfarenhet.

– Oavsett vilka som åker till OS är det en klar styrka att ha gjort ett mästerskap. Jag kan inte stå handfallen om det skulle hända Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson eller Henrik von Eckermann något.

– Det är hela tiden ett pusslande för att hitta en bra mix.

Väntar till Hickstead

EM-truppen offentliggörs troligen i slutet av juli eller i början av augusti, efter nationshoppningen i Hickstead.

– Idealet hade kanske varit att ta ut laget tidigare, men det kan bli att jag väntar till dess. Det kan vara någon ryttare jag vill se eftersom det är viktigt med formen.

TT: Hickstead blir EM-genrepet?

– Med allra största sannolikhet kommer det att vara viktigt att se några av de aktuella ekipagen där innan jag bestämmer mig.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons