Här är vägarna med mest trafik i midsommar

Trafik Artikeln publicerades
Foto: Johan Hallnäs/TT

Nu inleds årets trafiktätaste helg i Sverige, och olyckrisken ökar. Samtidigt varnar SMHI för kraftiga åskskurar på flera håll i landet.

Midsommarhelgen är Sveriges mest trafiktäta helg, och därmed också den mest olycksdrabbade. Särskilt trafikintensiv är torsdagen, fredagsförmiddagen och söndagen, när svenskarna ska ta sig till- och från sina midsommarfiranden.

Trafikverket listar ett flertal vägar som särkilt trafikbelastade. Bland dessa finns bland annat E22 mellan Norrköping och Kalmar, där många svänger av till Ölandsbron, med köer som följd. Även E6 på västkusten, E18 från Stockholm mot Norrtälje samt riksvägarna 50 och 70 tenderar att få tung trafik.

– Särkilt vägarna ut ur storstadsområden drabbas, säger Sara Lindström, mediekommunikatör på Trafikverket.

Genom att vara vaksam, hålla avstånd och hastighet samt vara ute i god tid minskar man risken för olyckor. Men också genom att ha rätt inställning och koll på läget, menar Sara Lindström.

– Det gäller att vara medveten om trafiksituationen, till exempel via trafikradion. Sedan måste man vara förberedd på att det kan ta längre tid än vad man räknat med. Det är lätt att man gasar på när man blir stressad, men undvik det och låt det ta den tid det tar i stället.

Under torsdagen varnar SMHI för intensiva regnskurar, åska och hårda vindbyar i Östra Götaland, Svealand och sydöstra Norrland. I östra Svealand finns även risk för hagel, vilket kan ställa till det i den tunga trafiken.

Enligt trafikverkets rekommendationer bör man under midsommarhelgen, i den mån det är möjligt, välja mötesfria vägar och vägar med fartkameror.

Fakta

Fakta: Att tänka på inför bilfärden

Starta resan i god tid. Resan kan ta längre tid än vanligt på grund av mängden trafik, så starta tidigare i stället för att köra fortare.

Välj mötesfria vägar i den mån det är möjligt

Var utvilad

Var nykter

Åk inte fortare än hastighetsbegränsningarna

Använd bälte på samtliga platser i bilen

Använd inte mobil när du kör

Håll avstånden

Ta regelbundna raster

Källa: Trafikverket

 

Visa mer...

Fakta

Fakta: Att tänka på inför bilfärden

E10: Hela sträckan

E12: Hela sträckan

E14: Hela sträckan

E20: Göteborg–Laxå

E22: Kalmar–Norrköping

E45: Göteborg–Östersund

26: Halmstad–Jönköping (Nissastigen) samt Mariestad–Mora

50: Örebro–Borlänge

70: Enköping–Sala

Källa: Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen)

Visa mer...