Hanna Grahn: Valvindarna blåser starkare i Sjuhärad

krönika Artikeln publicerades
Erik Ullenhag eller Nyamko Saboni? Det är ett försvagat Liberalerna som ska välja ny partiledare i slutet av juni.
Foto: TT/BT
Erik Ullenhag eller Nyamko Saboni? Det är ett försvagat Liberalerna som ska välja ny partiledare i slutet av juni.

Liberalerna hade skickats ut på gatan om Sjuhärad hade fått bestämma. Det är ett försvagat parti som snart ska välja ny partiledare efter Jan Björklund.

Dagen efter valkvällens rus blinkar Sverige i det nya ljuset. Nya parlamentariker är på ingång. Valvindarna blåste högerut, men resultatet är inte entydigt.

Hur har då Sjuhäradskommunerna med sina olika politiska profiler röstat? Om man tittar på kommunerna som en helhet är det fyra partier som blev starkare här än i Sverige i stort: Centerpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Posten som näst största parti snuvar Sverigedemokraterna från Moderaterna som gör ett sämre val i Sjuhärad. Än en gång firar alltså Sverigedemokraterna framgång. Det är ett parti som under flera val på 2000-talet mer än dubblerats i storlek, och som nu har förändrat den svenska politiken i grunden. Deras absolut starkaste valdistrikt i Sjuhärad är Fristad Sydöstra där nästan 31 procent röstade på partiet.

”Partiledarvalet kommer att bli avgörande för politiken framöver.”

Lite förenklat kan man säga valvindarna blåser aningen starkare i Sjuhärad. SD går ännu bättre i Sjuhärad, och Miljöpartiet går ännu sämre. Det borde stämma till eftertanke hos MP, att de backar stort jämfört med förra EU-valet trots att väljarna rankar deras hjärtefråga högt.

Och Liberalerna som väljer ny partiledare i slutet av juni. Frågan är om väljarna straffat partiet för samarbetet över blockgränsen. Partiledarvalet kommer att bli avgörande för politiken framöver.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.