Hanna Grahn: SD lever inte upp till sitt eget partiprogram

Krönika Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna är återigen minst jämställt i kommunfullmäktige i Borås. Om partiet vill bli taget på allvar har de en lång resa att göra.

Sverigedemokraterna pekade ut kvinnorna som målgrupp i valet, och partiet profilerade sig i bland annat i vårdfrågor. De lyckades sådär. Enligt SVT:s vallokalsundersökning gick SD visserligen framåt bland kvinnor men sammanlagt var det bara 14 procent av kvinnorna som röstade på SD. Bland männen är SD största parti i Sverige.

Nu står det klart att en stark partiobalans råder även när det gäller representationen. I fullmäktige i Borås är enbart en av elva sverigedemokrater kvinna. Visserligen är det ett litet skutt framåt jämfört med tidigare mandatperiod då SD enbart representerades av män.

Till saken hör också att partiet inte ens lever upp till andan i sitt eget partiprogram där de talar om representation av båda könen. I kapitlet om familj och jämställdhet fokuseras i mångt och mycket på olikheter mellan könen, men de skriver bland annat: ”Utgångspunkten att det finns skillnader som gör att kvinnor respektive män ibland kan se saker från olika perspektiv och göra saker på olika sätt förstärker ju, snarare än försvagar, betydelsen av att båda könen finns representerade på alla positioner i samhället”. Räcker mindre än tio procent? Eller vad avser partiet med representation?

Även i riksdagen har SD en skev könsbalans, där är 30 procent av ledamöterna kvinnor. Miljöpartiet är dock, med sina 75 procent kvinnor, riksdagens mest ojämställda parti.

Noterat bland de valda till fullmäktige:

• Olle Engström och Ann-Charlotte Blomqvist i Sverigedemokraterna har båda varit omstridda representanter för andra partier i Borås. Båda har varit kristdemokrater, och Engström har dessutom representerat Moderaterna.

• 68-årige Lars Gustaf Andersson (L) kryssade sig in i fullmäktige och knep platsen från 21-årige Soroush Rezai som partiet hade placerat på den femte platsen. Han ökade därmed partiets snittålder i fullmäktige med nästan tio år. Så kan det gå när väljarna säger sitt.

• Tom Andersson, nuvarande kommunalrådet för MP, har bara samlat 25 personkryss i valet. 2014 kryssades han av 144 personer. Toppnamnet Kjell Hjalmarsson är nu partiets mest kryssade politiker, även om han inte i någon kommunvalkrets samlade de fem procent som krävs för att bli personvald.