Annons

Grönlands istäcke smälter snabbare än trott

Inom nästa årtusende kan Grönland komma att göra skäl för sitt namn. Den tjocka is som täcker ön smälter snabbare än vad forskare tidigare uppskattat.
Parallellt smälter Himalayas glaciärer i en oroväckande takt, visar en ny studie.
Klimat • Publicerad 20 juni 2019
Isberg flyter i en fjord efter att ha kalvat från glaciärer i det grönländska istäcket, som täcker runt 80 procent av ön. Arkivbild.
Isberg flyter i en fjord efter att ha kalvat från glaciärer i det grönländska istäcket, som täcker runt 80 procent av ön. Arkivbild.Foto: David Goldman/AP/TT

Om Grönlands istäcke smälter helt och hållet kommer världens havsnivå att stiga sju meter. Nu menar forskare att det är en domedagsprofetia som ter sig allt mer sannolik.

En ny studie från amerikanska rymdstyrelsen Nasa, som övervakar förändringar i polarisen med flyg, konstateras att Grönlands istäcke smälter betydligt snabbare än vad tidigare studier gjort gällande. På grund av uppvärmningen av världshaven har den flytande is som tidigare skyddade de mest kustnära glaciärerna smält.

Mänskligheten påverkas

Annons

– Om vi fortsätter på det här sättet så kommer Grönland att smälta, säger Andy Aschwanden, forskare i geofysik vid University of Alaska.

Med den takt som glaciärerna smälter i dag, kommer havet redan inom 200 år ha stigit mellan 48 centimeter och 1,6 meter – 80 procent mer än tidigare uppskattningar.

– Det vi i dag åstadkommer när det gäller utsläpp kommer inom en mycket snar framtid ha effekt på Grönlands istäcke, och om det smälter i förlängningen även på havsnivåerna och mänskligheten, säger Aschwanden.

Himalaya smälter snabbt

Samtidigt konstaterar en separat, ny studie att Himalayas glaciärer smälter dubbelt så fort i dag som de gjorde mellan 1975 och 2000. Sedan millennieskiftet har glaciärerna förlorat runt 45 centimeter is per år, vilket hotar vattentillgången för hundratals miljoner människor i Sydostasien.

Orsaken uppges vara varmare temperaturer, förändringar i nederbörd och förbränningen av fossila bränslen, som leder till att sot landar på glaciärerna och absorberar solljus och skyndar på smältningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons