Annons

Grahm: "Tar ett tag bygga upp förtroendet"

Damkronornas forwardsprofil Erika Grahm är positiv till en lösning i konflikten med Svenska ishockeyförbundet.
Däremot anser hon att förtroendet till förbundet har skadats.
Ishockey • Publicerad 3 september 2019
Damkronornas forward Erika Grahm ser ljust på att hitta en lösning i hockeykonflikten. Arkivbild.
Damkronornas forward Erika Grahm ser ljust på att hitta en lösning i hockeykonflikten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är snart tre veckor sedan hela ishockeylandslaget på damsidan – 43 spelare – gick ut i strejk och valde att bojkotta ett träningsläger på Bosön med efterföljande turnering i Finland. Den största anledningen var att förbundet tog bort ersättningen för förlorad arbetsinkomst till spelarna.

Nu förhandlar parterna och i förra veckan lämnade spelarna, genom sitt fackförbund Sico, ett förslag till ett landslagsavtal till förbundet.

Annons

– Vi har en jättebra dialog med förbundet nu och vi hoppas att det ska lösa sig inom kort. Vårt spelarfack Sico är fantastiska och hjälper oss, säger Grahm när TT träffar henne i Gävle.

"Kommer ta ett tag"

TT: Du ser ljust på läget?

– Ja, på konkreta saker som ekonomisk ersättning och försäkringar och sånt. Men det är egentligen de mjuka värdena vi vill ha svar på, attityden och hur de ser på och jobbar med oss, de signalerna. Det kommer att ta ett tag på att bygga upp ett sånt förtroende, säger Grahm.

Den 28-åriga Brynässtjärnan, som gjort 202 landskamper, har som en av veteranerna varit drivande i konflikten. Hon sticker inte under stol med att det tagit kraft.

– Det har varit några tuffa och turbulenta veckor, men det har absolut varit värt det. Det var dags att sätta ned foten. Det är många av oss äldre som har varit med alldeles för länge och känt att när det kommer till en gräns då man inte vill spela i landslaget längre för att det inte är kul och glädjen saknas, då är det något som inte stämmer, säger hon.

Vill ha respekt

Damkronorna har fått ett brett stöd för sin strid, både från damspelare i andra länder och från herrprofiler som Henrik Lundqvist. Men de har också fått kritik från en del håll, bland annat för att kraven kommer när landslaget precis degraderats från A-VM.

– Alla får tycka som de vill, och jag kan förstå det, men vi är på botten nu sportsligt och det första förbundet gör är att dra in den ekonomiska ersättningen när vi ska åka i väg. Det tycker inte jag är rätt signal på att de vill satsa på oss och att svensk damhockey ska gå framåt. Snarare tvärtom.

– Även om vi inte är profilstarka eller tjänar pengar som våra manliga kollegor så är vi precis lika mycket elitidrottare och vi ska bli respekterade lika mycket som de blir, säger Grahm.

Nästa landslagssamling för damerna, om förhandlingarna går i hamn, är i november på hemmaplan i Luleå.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons