Froome på sjukhus efter svåra kraschen

Cykel Artikeln publicerades
Chris Froome kommer inte delta i Tour de France som inleds i juli. Arkivbild
Foto: Christophe Ena
Chris Froome kommer inte delta i Tour de France som inleds i juli. Arkivbild

Chris Froome är allvarligt skadad och missar Tour de France.

Cykelstjärnan kraschade under träning i Frankrike, drabbades av tre frakturer och behandlas på Saint-Étiennes universitetssjukhus.

"Vi hjälper honom att omkalibrera och assisterar honom", säger lagledaren Dave Brailsford.

Den 6 juli inleds Tour de France – men den här gången utan den fyrfaldige mästaren Chris Froome.

Den 34-årige britten kraschade otäckt på onsdagen under träning inför den fjärde etappen av loppet Criterium du Dauphine i Frankrike.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt, sade Dave Brailsford lagledare i Froomes stall Team Ineos, enligt AFP, direkt efter kraschen och tillade att Froome efter kraschen hade svårigheter att tala och fördes till sjukhus med helikopter.

– De åkte väldigt fort när vinden tog tag i hans framhjul och skickade honom rakt in i väggen, sade Brailsford.

Olyckan ska ha föranletts av att Froome åkte i nedförsbacke tillsammans med sin lagkamrat, nederländaren Wout Poels, när en stark vindby plötsligt fick honom att tappa kontrollen och köra in i en bergvägg.

Froome fördes till Roannes sjukhus där frakturer på lårben, armbåge och revben har konstaterats. Stjärncyklisten har senare förts med helikopter till Saint-Étiennes universitetssjukhus.

"Chris hade jobbat väldigt hårt för att komma i fantastisk form inför Touren, nu kommer han olyckligtvis missa den", säger Dave Brailsford, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

"Vi stöttar honom fullt ut i hans rehabilitering, hjälper honom att omkalibrera och assisterar honom i hans framtida mål och ambitioner."

Chris Froome vann Tour de France 2013, 2015, 2016 och 2017. Dessutom tog han hem Vuelta a España 2017 och Giro d'Italia 2018.