Annons

Hjälporgan: Läget förvärras i Syrien

Den turkiska offensiven i nordöstra Syrien försvårar det redan mycket sköra humanitära läget för regionens allra mest utsatta människor.
Olika hjälporganisationer förbereder sig för att utöka sina insatser.
Syrien • Publicerad 10 oktober 2019
Civila flyr undan turkisk artillerield vid staden Ras al-Ayn i nordöstra Syrien.
Civila flyr undan turkisk artillerield vid staden Ras al-Ayn i nordöstra Syrien.Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

– Den humanitära situationen är redan extremt allvarlig och den bara riskerar att försvåras av den insats som den turkiska armén genomför, säger Andrei Engstrand-Neascu, svenska Röda Korsets chef för regionen, till TT.

Cirka 64 000 människor i nordöstra Syrien hade på torsdagen tvingats på flykt, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien.

Annons

Redan är närmare 1,7 miljoner människor i området i behov av humanitär hjälp, och nu försvåras den insatsen eftersom de nya flyktingarna lokalitet och specifika hjälpbehov är svåra att bedöma.

– Det är en väldigt svår och komplicerad situation, säger Engstrand-Neascu.

"Enormt problem"

Han påpekar att Röda Korset och dess systerorganisationer har stark närvaro i området, liksom lager av förnödenheter som nu ska distribueras.

– Vi har både mänskliga och materiella resurser som ska göras tillgängliga men på sikt kommer vi att behöva mer pengar och materiel.

Jeremy Stoner, Mellanösternchef för Rädda Barnen, säger att organisationen har uppgifter om att tusentals människor är på flykt i området.

– Vår största oro just nu är att väldigt många människor ska fly. Det är ett enormt problem. Vi förbereder vår personal på marken för det men hoppas att det inte sker, säger Stoner till TT via telefon från Jordanien.

"Fler och fler"

Han påpekar att all erfarenhet visar att barn och deras familjer i ett första steg i en konflikt behöver säkerhet och skydd, men det försvåras av att folk rör på sig.

– Vi behöver få tillgång till dessa människor. Det är det vi arbetar med nu.

Organisationen Läkare utan gränser förbereder sig för att ta emot fler patienter.

– Det vi har sett hittills är att fler och fler människor är på flykt, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige.

Rör sig förebyggande

Annons

Organisationen driver flera kliniker nära gränsen mot Turkiet. Medarbetarna har hittills inte sett någon ökning i antalet patienter som har sökt hjälp, men har konstaterat att många är i rörelse med anledning av offensiven. De som flyr befinner sig inte alltid under ett omedelbart hot.

– Människor rör på sig i förebyggande syfte. Det här är en befolkning som har haft krig i åtta år. Det är många som är på flykt och det är inte för första gången, de har gjort det om och om igen, säger Katrin Kisswani.

Organisationen är rustad att ta emot fler patienter i området, men medarbetarnas närvaro måste hela prövas mot säkerhetsläget och det utvärderas löpande, säger Kisswani som var i Syrien 2012 och 2013.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons