Folau sponsras med miljonbelopp av lobbygrupp

Rugby Artikeln publicerades
Israel Folau har fått ekonomiskt stöd för sin rättsliga kamp mot det australiska rugbyförbundet. Arkivbild.
Foto: Rick Rycroft
Israel Folau har fått ekonomiskt stöd för sin rättsliga kamp mot det australiska rugbyförbundet. Arkivbild.

Israel Folau har hittat ett nytt sätt att sponsra sin rättsliga kamp mot det australiska rugbyförbundet – som sparkade honom på grund av en homofobisk och hatisk Instagram-publicering.

På kort tid har skandalspelaren nu samlat in 4,2 miljoner kronor tack vare en kristen lobbygrupp.

Israel Folaus kamp mot det australiska rugbyförbundet går vidare.

På måndagen stoppades den skandalomsusade stjärnspelarens insamling på webbplatsen Gofundme.com efter att ha dragit in motsvarande cirka fem miljoner kronor. Nu har han dock hittat ett nytt sätt att finansiera den långa rättsprocess som väntar efter att han sparkats från både det australiska rugbylandslaget och klubblaget New South Wales Waratahs.

Australiern har vänt sig till en kristen lobbygrupp som har startat en ny insamling för att stötta den djupt troende 30-åringen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har det, bara några timmar efter att insamlingen startades, strömmat in drygt 4,2 miljoner kronor – vilket är en liten bit på vägen fram till det 20 miljonersbelopp som Folau har som målsättning.

Det var i april som rugbystjärnan förbjöds fortsatt spel i landslag och den australiska proffsligan. Detta efter att ha uttryckt sig hatiskt på Instagram genom att lägga ut en bild där det bland annat stod att "helvetet väntar" för homosexuella.

Folau, vars avtal gällde i fyra år och var värt fem miljoner australiska dollar (motsvarande drygt 32 miljoner kronor), svarade med att stämma det australiska rugbyförbundet för kontraktsbrott.

Den initiala insamlingen på Gofundme.com stoppades dock då syftet ansågs bryta mot företagets värderingar.