Annons

FN ska utreda Dutertes drogkrig

Sedan Filippinernas Rodrigo Duterte kom till makten har tusentals mist livet i presidentens krig mot drogerna. Nu ska FN:s råd för mänskliga rättigheter utreda dödandet.
Schweiz • Publicerad 11 juli 2019
En demonstration i Filippinernas huvudstad Manilla, den 9 juli, till stöd för en FN-utredning av landets blodiga krig mot drogerna.
En demonstration i Filippinernas huvudstad Manilla, den 9 juli, till stöd för en FN-utredning av landets blodiga krig mot drogerna.Foto: Bullit Marquez/AP/TT

Med 18 röster för, 14 emot och 15 nedlagda beslutade FN:s råd för mänskliga rättigheter på torsdagen att utreda Filippinernas blodiga krig mot narkotikan.

– Vi har lagt fram en balanserad text med en mycket blygsam begäran. Helt enkelt att högkommissarien till juni nästa år förbereder en rapport för diskussion, sade Islands ambassadör Harald Aspelund under mötet i Genève.

Annons

Det var Island – som fick plats i rådet sedan USA lämnat i protest – som tog initiativ till utredningen.

"Falska frågor"

Filippinernas delegation lobbade mot förslaget och efter voteringen framförde landets ambassadör Evan Garcia frän kritik.

– Frestelsen är stark att lämna allt detta, med välförtjänt förakt för den minoritet av länder som har så låg moral att de tar upp falska frågor och svärtar människorättsrådets rykte. Men Filippinerna förblir kampen för mänskliga rättigheter trogen.

"Krig mot drogerna" var den hårdföre Rodrigo Dutertes stridsrop då han kandiderade till presidentposten, och sedan hans tillträde 2016 har omkring 6 600 misstänkta narkotikaanvändare och langare dödats av polis, enligt officiella siffror. Människorättsorganisationer menar i stället att det verkliga antalet är minst 27 000 döda.

Misstänkt folkrättsbrott

Förra våren inledde Internationella brottmålsdomstolen en preliminär undersökning mot Filippinerna rörande folkrättsbrott i anslutning till narkotikakriget. Den gången svarade landet med att lämna domstolen.

Efter människorättsrådets beslut fick Duterte frågan, av reportrar i Filippinernas huvudstad Manilla, om han skulle bistå utredningen. Presidenten svarade varken ja eller nej.

– Låt dem förklara vad de vill så ska jag titta på det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons