Annons

FN-sändebud: Libyen begår självmord

Libaneserna var "korkade" när de tidigare försökte begå kollektivt självmord, men i Libyen är de "ännu värre".
FN:s sändebud till det krigsdrabbade nordafrikanska landet vädjar om ett stopp för konflikten.
Libyen • Publicerad 23 maj 2019
FN:s särskilda sändebud till Libyen, Ghassan Salamé. Arkivbild.
FN:s särskilda sändebud till Libyen, Ghassan Salamé. Arkivbild.Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Libanesen Ghassan Salamé, sändebud åt FN:s generalsekreterare António Guterres, anser att Libyen är "ett skolboksexempel på utländsk inblandning i dag i lokala konflikter".

Upp till tio länder "lägger sig hela tiden i Libyens problem", och slussar in vapen, pengar och militär rådgivning, varnar Salamé i ett tal vid en tankesmedja i New York.

Strider sedan 2011

Annons

Men libyerna, anser sändebudet, behöver inte ens pengar för att elda på konflikten, som rasar sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

– Sanningen är att Libyen kan betala för sitt eget självmord.

– Jag tyckte alltid att mina landsmän i Libanon var korkade nog som begick självmord med andras pengar. Libyerna är ännu värre. De begår självmord med sina egna pengar, säger Salamé.

Libanon drabbades av stor förödelse till följd av inbördeskrig mellan 1975 och 1990, som understöddes av regionala rivaler.

100 000 instängda

Libyen är ett rikt land som producerar 1,2 miljoner fat olja varje dag, påpekar FN-sändebudet. Rikedomarna ökar risken för att konflikten utvidgas, varnar han och beklagar att frågan om att stoppa konflikten är låst i FN:s säkerhetsråd. Förra månaden kunde rådet inte enas om ett krav på eldupphör.

Krigsherren Khalifa Haftars offensiv mot huvudstaden Tripoli är bara början på ett långt och blodigt krig, anser Salamé.

Fler än 75 000 människor har fördrivits i de senaste striderna och över 500 dödats, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Flera än 2 400 har skadats medan 100 000 människor befaras vara instängda av strider i Tripolis utkanter.

Kriget står mellan Haftars styrkor och den av FN erkända regeringens armé.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons