Annons

Kort utbildning hämmar jobbtillväxten

Fler personer varslas om uppsägningar och arbetslösheten ökar, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.
Bristen på längre utbildning bidrar till att arbetslösheten fortsätter öka.
Arbetsmarknad • Publicerad 12 december 2019
Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Maria Mindhammar har en del utmaningar framför sig. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Maria Mindhammar har en del utmaningar framför sig. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

För femte månaden i rad stiger arbetslösheten. Cirka 25 000 fler var inskrivna som arbetslösa vid arbetsförmedlingarna i slutet av november jämfört med samma månad i fjol, enligt Arbetsförmedlingen.

Det innebär att arbetslösheten på ett år har stigit från 6,9 till 7,2 procent av arbetskraften. Ökningen gäller både inrikes och utrikes födda.

Annons

– Vi har en stark jobbtillväxt och det finns arbetstillfällen men samtidigt finns det många arbetslösa. Det beror på att arbetssökande inte har kompetenser som arbetsgivarna efterfrågar, säger Sanna Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Fler varsel

Samtidigt blir fler av med jobbet. I november varslades 5 500 personer om uppsägning, 1 800 fler än samma månad i fjol. Sektorer där varslen dominerade var offentlig förvaltning, inom tillverkning och industrin.

Varslen beror både på konjunkturen och på strukturella förändringar inom industrin, exempelvis att vissa processer automatiseras vilket leder till färre arbetstillfällen. Teknikutvecklingen med digitalisering och artificiell intelligens ställer också nya krav.

– Det kommer att vara väldigt viktigt att arbetskraften kompetensutvecklar sig genom exempelvis internutbildningar. Det blir även viktigare framöver med livslångt lärande, att man fortsätter lära genom livet, säger Sanna Offesson.

Flera bidragande orsaker

Enligt Arbetsförmedlingens prognos är arbetsmarknaden fortsatt god, men något mer dämpad jämfört med föregående år. Arbetslösheten bedöms fortsätta öka.

– Parallellt med att allt fler kommer in på arbetsmarknaden växer arbetskraften mer än jobbtillväxten, vilket gör att arbetslösheten ökar.

En minskad tillväxt av nya jobb och att allt fler står långt från arbetsmarknaden bidrar också till att arbetslösheten ökar.

Utomeuropeiskt födda, arbetslösa äldre över 55 år, eller personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, står längre från arbetsmarknaden. Men framför allt handlar det om personer med kort utbildning.

Gymnasieutbildning är en tydlig vattendelare på den svenska arbetsmarknaden, enligt Sandra Offesson.

– Vi ser att allt fler av de arbetssökande har en kort utbildningsbakgrund, vilket hämmar jobbtillväxten. Hade det funnits en större tillgång på utbildad arbetskraft hade också jobbtillväxten kunnat vara lite högre.

Ökad arbetslöshet

Annons

Personer som har varit arbetslösa i mer än tolv månader har på ett år blivit 5 000 fler och uppgår nu till nästan 150 000 personer. Över hälften av dem är födda i ett land utanför Europa.

Även SCB:s nya siffror visar på en ökad arbetslöshet.

I november var 378 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,8 procent. Det är en ökning med 63 000 personer eller 1,0 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2018, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Sysselsättningen har ökat med 44 000 personer till 5 140 000 personer. Det motsvarar en sysselsättningsgrad på 68,3 procent.

Enligt säsongsrensad och utjämnad data (så kallade trendvärden) var arbetslösheten 6,9 procent i november, vilket är samma nivå som månaden före.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons