Annons

Fler kvinnor än män arbetslösa

Arbetslösheten är högre för kvinnor än för män för första gången sedan 2011. Samtidigt ökar arbetslösheten totalt sett och bedöms fortsätta att öka.
Arbete • Publicerad 12 september 2019
För första gången på länge är arbetslösheten högre bland kvinnor än bland män. Arkivbild.
För första gången på länge är arbetslösheten högre bland kvinnor än bland män. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi har fortfarande en stark arbetsmarknad och arbetsgivare har svårt att rekrytera och hitta den kompetens de behöver. Men samtidigt ser vi att avmattningen i ekonomin börjar få effekter på arbetsmarknaden och arbetslösheten kryper upp för andra månaden i rad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Fler kvinnor

Arbetslöshetsnivån bland kvinnor är 7,0 procent jämfört med 6,9 för män. Antalet kvinnor som varit utan arbete i mer än tolv månader har ökat med 1 500 till 74 000. Ökningen utgörs nästan enbart av utrikes födda kvinnor med kort utbildning.

Annons

– För första gången på länge är arbetslösheten högre för kvinnor än vad den är för män. En förklaring till att det är den här gruppen som påverkas handlar om att de som står lite längre från arbetsmarknaden har svårare att få fäste när det är en avmattning. Och många av de kvinnor som kommit till Sverige har låg utbildning eller saknar tidigare arbetslivserfarenhet, förklarar Sundén.

Stark ekonomi

Arbetslösheten totalt låg i slutet av augusti på 7,0 procent, en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med året innan. 350 000 personer var arbetslösa, en ökning med 8 000 sedan i fjol.

– Ekonomin är fortfarande stark och i den prognos vi lämnade före sommaren prognostiserade vi en fortsatt ökning av sysselsättningen. Men även om vi fortfarande har en stark ekonomi så håller den på att mattas av och det tar sig uttryck i att arbetslösheten kommer att stiga något. Även om sysselsättningen ökar, så ökar den inte i samma takt som tidigare.

Cirka 1 800 personer varslades om uppsägning i augusti, färre än genomsnittet de senaste tolv månaderna, då i snitt 3 800 varslats.

Boel Holm/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons