Annons

Feds besked kan dämpa svenska räntehöjningar

Signalerna anses tydliga – den amerikanska centralbanken Fed väntas sänka styrräntan på onsdag.
Ekonomi • Publicerad 28 juli 2019
Fed-chefen Jerome Powell lämnar räntebesked den kommande veckan. Ekonomer räknar med en sänkning, något som kanske försvårar Riksbankens planer på räntehöjningar de kommande åren. Arkivbild.
Fed-chefen Jerome Powell lämnar räntebesked den kommande veckan. Ekonomer räknar med en sänkning, något som kanske försvårar Riksbankens planer på räntehöjningar de kommande åren. Arkivbild.Foto: Kiichiro Sato/AP/TT

På nivån 2,25–2,50 procent ligger den amerikanska styrräntan på en förhållandevis hög nivå jämfört med många andra länder. En sänkning på onsdag blir den första på många år.

Även om Riksbanken inte behöver följa Federal Reserves varje steg kan en vändning från den amerikanska centralbanken även få effekt i svenska plånböcker.

Annons

– Man behöver inte vara så orolig att Riksbanken kommer att höja räntorna mycket. De kanske höjer en gång till, det återstår att se. Det är inte vår prognos för tillfället, bland annat av skälet att Fed går åt andra hållet, säger Michael Grahn.

Nytt normaltillstånd

En sänkning från Feds håll ses som ytterligare en bekräftelse på ett nytt normaltillstånd. Även Europeiska centralbanken (ECB) har gett signaler om en mer expansiv penningpolitik och möjliga räntesänkningar från en redan rekordlåg nivå.

– Lägre nivåer är det nya normala och de låga räntorna är här för att stanna länge, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Prognosen för hur mycket Fed kommer att sänka räntan har legat mellan 0,50 och 0,25 procentenheter och har på senare tid lutat åt det senare.

Samtidigt har den senaste tidens data, bland annat från detaljhandeln och arbetsmarknaden, pekat på att den amerikanska ekonomin går förhållandevis bra. Men inflationsutsikterna har dämpats och Fed-chefen Jerome Powell har uttryckt en oro över handelskrig och den globala konjunkturen. President Donald Trump, som kommit med en hel del kritik mot Feds räntepolicy, anses också ha ett finger med i spelet.

– Just nu finns inga tydliga tecken på att man behöver sänka räntan. Man gör det mer som en försäkran mot en försvagning längre fram. Men jag tror mer att många Fed-ledamöter faktiskt känner av att president Donald Trump flåsar dem i nacken, säger Michael Grahn.

Han hör till dem som dock inte tror att det kommer fler sänkningar i närtid. Vilka signaler Fed kommer att ge, är något ekonomerna kommer att fästa ögonen vid särskilt.

Fler sänkningar?

Finansmarknaden, som välkomnar en mer expansiv politik från Fed, räknar redan med en rejäl nedjustering av räntan det kommande året, på upp till en procentenhet.

– Vår prognos är tre sänkningar och att de kommer förhållandevis tätt. En låg ränta kommer att leda till att den amerikanska ekonomin utvecklas starkare än den annars hade gjort och leda till att börskurserna håller sig uppe, säger Andreas Wallström.

Vad den svenska centralbanken gör är inte enbart beroende av de stora centralbankernas agerande. Riksbankens agerande är nära förknippat med inflationsmålet på två procent.

– Om inflationen håller sig nära målet i slutet av året tror jag inte att man ska utesluta att Riksbanken trots allt höjer räntan även om Fed och ECB sänker. Men det hade säkert varit lättare att ta det steget om man ser att andra centralbanker går i samma riktning, säger Michael Grahn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons