Tvåsiffrigt i Färjestads överkörning

Färjestad stod för en sällan skådad målexplosion hemma mot nykomlingen Oskarshamn i SHL.
Hemmalaget vann med hela 12–0 efter att haft ledningen med sju mål redan efter 16 minuter.
Ishockey • Publicerad 5 oktober 2019
Färjestad fick jubla en hel del mot Oskarshamn.
Färjestad fick jubla en hel del mot Oskarshamn.Foto: Tommy Pedersen/TT

Sju mål av sju olika målskyttar – på bara 16 minuter. Färjestads start på hemmamatchen mot Oskarshamn är nog något supportrarna i Karlstad kommer att minnas länge.

Linus Johansson inledde målskyttet efter fyra minuter och när Victor Ejdsell och Jarno Kärki gjorde varsitt mål inom loppet av 13 sekunder byttes Fredrik Pettersson-Wentzel ut mot Tex Williamsson efter 8.22.

Men det spelade ingen roll för Färjestad. Mindre än minuten efter målvaktsbytet gjorde Jesper Olofsson 4–0 och sedan fortsatte det rulla på.

"Flyktbeteende"

Per Åslund, Ville Leskinen och Michael Lindqvist hittade alla in med varsin puck bakom Williamsson och hemmalaget ledde med 7–0 efter 16 minuters spel. Detta trots att Färjestad endast sköt tolv skott på mål i första perioden.

– Efter 0–1-målet går väl all luft ur oss. Tunga ben och folk har lite flyktbeteende. Vi lämnar vår målvakt ensam, i alla fall på sex av de sju målen, säger Oskarshamns Johan Alm till C More efter första perioden.

Oskarshamns lagkapten efterfrågade framför allt en sak från sig själv och sina lagkamrater inför resten av matchen.

– Vi måste ha en stolthet gentemot varandra. Det spelar ingen roll vad det står på tavlan. Stolthet för grabbarna, för varandra och för klubbmärket. Upp med energin också men framför allt stoltheten, säger Alm.

Målen fortsatte komma

Färjestads målkavalkad fortsatte dock och efter 16.31 i andra perioden blev ledningen tvåsiffrig när Michael Lindqvist gjorde sitt andra mål för dagen.

Färjestad vann till slut med 12–0 sedan Gustav Rydahl och Daniel Viksten gjort mål i sista perioden. Men det tillkom lite smolk i glädjebägaren i matchens sista minut. Färjestads back Jens Westin vred till synes till knät och fick ledas av isen.

– Vi har pratat länge om att göra en bra match över 60 minuter. Trots att det rinner iväg i första så håller vi i det i 60 minuter. Sen med allt runt omkring tror jag det släppte ganska mycket från många axlar i vårt lag i dag, säger Färjestads tränare Johan Pennerborn efter matchen.