Karlstadlaget gick på knock direkt och vann toppmötet med 5–3.
Ishockey • Publicerad 17 oktober 2019
Färjestads Per Åslund under matchen mot Rögle.
Färjestads Per Åslund under matchen mot Rögle.Foto: Pavel Koubek/TT

Rögle kom till Karlstad som tabelletta i SHL-ishockeyn och med seriens tätaste försvar: 16 insläppta mål på tio matcher.

Det struntade formstarka Färjestad i.

Hemmalaget, som är SHL:s så här långt klart giftigaste lag med 50 mål på elva matcher, gjorde 3–0 i första perioden och lade grunden för en övertygande seger – den femte i följd.

Åslund njuter igen

Roligast hade kanske Per Åslund, som befarade att karriären var över när en hjärnskakning tvingade honom till nära sex månaders vila förra säsongen.

– Det har varit mycket tankar: ”Hur ligger man till, var är nivån?”, säger han.

Mot Rögle gjorde 33-åringen två mål, 3–0 i numerärt underläge i slutet av första perioden och matchavgörande 4–1 efter 28 sekunders spel i tredje perioden.

Totalt har det blivit sex fullträffar på elva matcher i höst, och Åslund njuter av att vara tillbaka.

– Det är extremt kul att spela matcher igen. Det känns som om det är på väg uppåt och då blir det ännu roligare, säger han.

I matchsituationer tänker han inte alls på det som hände för lite mindre än ett år sedan. Att vara försiktig är inget alternativ i ishockey.

– Man kan inte åka runt och tänka på sånt. Då blir man alldeles för passiv, säger Åslund.

Lindqvist i topp

Michael Lindqvist gjorde också två mål och tog därmed initiativet i den interna poängkampen mot kedjekompisen Marcus Nilsson, som svarade för passningen till 2-0.

Lindqvist toppar såväl mål- som poängligan i SHL.

– Det rullar på ganska bra. Det är bara att rida på det när man är inne i stimmet, säger Lindqvist.

Han trivs i Nilssons sällskap.

– Det är ingen i ligan som slår sådana passningar som ”Lillis” gör. Han vet hur jag vill ha dem, säger han.

Gästerna var inte ofarliga. Leon Bristedts reducering till 1–3 väckte hoppet hos bortasupportrarna som tyckte att laget från Ängelholm bäst bar upp klubbfärgerna grönt och vitt. Drömmen om nya skånska poäng sprack dock direkt i tredje perioden.

Rögle sprattlade till två gånger, men för sent.

– Färjestad var hungrigare. Att hamna i underläge med 3-0 är tufft. Då blir uppförsbacken brant, säger tränaren Cam Abbott.