Fängelsestraff kan vänta efter vulkanutbrott

Nya Zeeland Artikeln publicerades
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och hennes regering under den tysta minut som hölls i landet under måndagen till minne av offren för vulkanutbrottet på White Island.
Foto: Hagens Hopkins/AP/TT
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och hennes regering under den tysta minut som hölls i landet under måndagen till minne av offren för vulkanutbrottet på White Island.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern i samspråk med räddningspersonal i Whakatane.
Foto: Dom Thomas/AP/TT
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern i samspråk med räddningspersonal i Whakatane.

Var det fel att låta turister besöka den aktiva vulkanen på White Island i Nya Zeeland?

Efter det dödliga utbrottet sjösätts nu en utredning – som kan komma att resultera i dryga böter och fängelsestraff.

– Det återstår nu att ställa frågor och att besvara frågor, säger premiärminister Jacinda Ardern efter att landet hedrat offren för vulkanutbrottet i förra veckan med en tyst minut.

Totalt har 16 personer bekräftats döda medan ytterligare två personer fortfarande är registrerade som saknade. Dykare har satts in för att söka i havet omkring ön i hopp om att hitta deras kroppar.

Kritiska röster

Samtidigt vårdas fortfarande 26 människor på sjukhus varav många med livshotande brännskador.

Efter utbrottet har många ifrågasatt rimligheten i att låta turister besöka en ö med en aktiv vulkan. Röster har höjts för hårdare regleringar av Nya Zeelands turistindustri.

Landets tillsynsmyndighet för arbetsplatsolyckor, Worksafe, har inlett en utredning om omständigheterna kring utbrottet, meddelar Ardern. Myndigheten, ungefär motsvarande svenska Arbetsmiljöverket, kan väcka åtal mot individer och företag för brott mot hälso- och säkerhetsföreskrifter. I straffarsenalen finns såväl böter på upp till tre miljoner nyzeeländska dollar, närmare 20 miljoner kronor, och fängelse i upp till fem år, konstaterar premiärministern.

Stöd till företagare

Därtill har en separat utredning inletts av den institution som utreder orsaken till dödsfall vid misstanke om brott. Den kan bland annat utfärda rekommendationer om hur liknande olyckor kan förhindras i framtiden.

Ardern meddelar även att en fond på fem miljoner nyzeeländska dollar upprättats för att ge stöd till småföretagare som drabbats av utbrottet. Det rör sig om företag med verksamheter i Whakatane, den kuststad på fastlandet varifrån turerna ut till White Island, eller Whakaari som den heter på maorispråket, utgår.

Fakta

Fakta: Vulkaner

Vulkaner skapas då magma (smält berg) från jordens inre tränger upp på ytan och stelnar.

De flesta av jordens vulkaner ligger på kontinentalplattornas gränser, där det kan uppstå stark friktion som kan orsaka både jordbävningar och vulkanutbrott.

Magma som kommer ut på jordytan vid ett vulkanutbrott kallas lava. Den plats där magman tränger ut på jordytan kallas krater.

Pyroklastiska flöden är snabbrörliga laviner av heta gaser, aska och sten.

Källa: Nationalencyklopedin, Reuters.

Visa mer...