Falsk hemtjänstliga döms till fängelse

Brott Artikeln publicerades
Flera personer i en falsk hemtjänstliga som bestal äldre människor i deras hem har nu dömts till långa fängelsestraff. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Flera personer i en falsk hemtjänstliga som bestal äldre människor i deras hem har nu dömts till långa fängelsestraff. Arkivbild.

Via sökningar på internet hittade ligan sina offer: de äldsta personerna i ett visst kvarter i Malmö. Efter ett telefonsamtal där en kvinna ljög om att hon var från hemtjänsten fick åldringarna kort därefter besök i bostaden – och blev bestulna på smycken och kontanter.

Nu döms en man och två kvinnor för bland annat grov stöld och grovt bedrägeri. En 43-årig man och en 46-årig kvinna döms till fem respektive fyra och ett halvt års fängelse, rapporterar Sydsvenskan. En tredje kvinna, 33 år gammal, döms till ett års fängelse.

Åtalet omfattar 22 offer, men polisen misstänker att minst hundra personer i åldern 80–100 år har utsatts av den falska hemtjänstligan.

Via telefonbolag kunde polisen se att flera av offren blivit uppringda från samma telefonnummer och efter en spaningsinsats kunde tre personer gripas med stulna smycken på sig.

En fjärde person i ligan döms till åtta månaders fängelse för grov stöld och en femte till dagsböter för häleri.

Brotten ska även ha begåtts i andra skånska orter som Trelleborg, Landskrona och Ystad.