Annons

Experten: ”Det finns effektivare sätt än att sänka skatten på bensin”

Bensinupproret 2.0 går ut på att få till skattesänkningar på drivmedel. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, vänder sig rakt mot idéen om billigare bensin.
Klimat • Publicerad 9 maj 2019 • Uppdaterad 12 maj 2019
Thomas Sterner är professor i miljöekonomi. Under de senaste två decennierna har han byggt upp Enheten för miljöekonomi vid Göteborgs universitet.
Thomas Sterner är professor i miljöekonomi. Under de senaste två decennierna har han byggt upp Enheten för miljöekonomi vid Göteborgs universitet.Foto: Göteborgs universitet

Sterner menar att skattehöjningar på bensin är det effektivaste styrmedlet som finns för att minska utsläpp av växthusgaser som kommer från bilar – någonting som i sin tur är absolut nödvändigt för att jorden inte ska drabbas av fler klimatskador.

– I alla länder finns det människor som resonerar som så att man inte kör mer bil än vad som är absolut nödvändigt. Fram och tillbaka till jobbet och för att skjutsa barnen och så vidare. Jag vill inte sätta mig till doms över vad som är nödvändigt och inte men det är ett statistiskt faktum att folk kör olika mycket bil i olika länder och det hänger ihop med priset på bränsle.

”Det är egentligen inte så komplicerat. Blir någonting dyrare, kommer människor att köpa mindre av det.”
Annons

– Det är egentligen inte så komplicerat. Blir någonting dyrare, kommer människor att köpa mindre av det, fortsätter han.

Samtidigt är Sterner införstådd med att detta blir en belastning för människor som redan har det ekonomiskt tufft eller som har långa resvägar.

– Landsbygden är som det ser ut nu döende och det är inte så att jag inte vill förstå att det är svårt att få ihop livspusslet men som tur är finns det mängder av anpassningsmodeller som kan bidra till att lösa problemen.

Därför menar Sterner att det är viktigt att fokusera på alternativa lösningar.

– Man kan se till att skolor på landsbygden inte läggs ned, underlätta för företagande så man inte behöver åka så långt för att handla. Man kan bygga ut infrastrukturen. Man kan investera i solceller och elbilar.

Ett argument som Thomas Sterner har stött på förut är att det inte spelar någon roll vad vi i Sverige gör vad gäller utsläpp av växthusgaser eftersom Sverige står för så liten del av de totala utsläppen i världen.

”Om ett antal människor befinner sig i en stor pool så kan ju inte var och en resonera som så att om jag kissar i poolen spelar det väl ingen roll för mitt bidrag är ändå så litet.”

– Om ett antal människor befinner sig i en stor pool så kan ju inte var och en resonera som så att om jag kissar i poolen spelar det väl ingen roll för mitt bidrag är ändå så litet.

– Dessutom är det så att alla länder bortsett från USA och Kina kan hävda att de är små – de står bara för ett par procent – men då blir ju aldrig något gjort!

Sebastian StrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons