Annons

EU: Vi ger inga pengar till Sudans regering

Forskare menar att den fruktade RSF-styrkan, som anklagas för måndagens blodiga tillslag mot demonstranter i Sudan, fått finansiering genom EU-pengar.
Det stämmer inte, säger EU-kommissionens talesperson.
Sudan • Publicerad 9 juni 2019
Demonstranter utanför militärhögkvarteret i Sudans huvudstad Khartum. Arkivbild från april 2019.
Demonstranter utanför militärhögkvarteret i Sudans huvudstad Khartum. Arkivbild från april 2019.Foto: Salih Basheer/AP/TT

Under flyktingströmmarna till Europa 2015 skapades och över tre miljarder euro samlades in. 2016 gick över 100 miljoner euro från EU till Sudan.

– EU gav pengar till regeringen i Sudan – som gav pengar till Mohamed Hamdan Dagalo (befälhavare för den fruktade säkerhetsstyrkan RSF) för att stoppa flyktingarna. Svenska skattepengar, via EU, har gått till att finansiera den person som är ansvarig för det senaste dödandet i Sudan, sade Johan Brosché, docent och forskare i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet, till TT i lördags.

Annons

RSF (Rapid Support Forces) pekas ut som ansvarigt för massdödandet av demonstranter i Sudans huvudstad Khartum för en knapp vecka sedan. Befälhavaren Dagalo är vice ledare för den militärjunta som nu styr landet.

EU: Inget stöd

"EU ger inte något finansiellt stöd till Sudans regering. Detsamma gäller för det militära övergångsrådet och RSF från sudanesiska militären", skriver Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, talesperson vid Europeiska kommissionen med ansvar för frågor om internationellt samarbete och civilt skydd, i ett mejl till TT.

"Alla aktiviteter som får EU-stöd i Sudan genomförs av EU:s medlemsländer, utvecklingsverksamheter, FN, internationella organisationer och ickestatliga organisationer (NGO:s)", skriver han vidare.

Pengar öronmärktes

Dokument som tyska och brittiska medier tagit del av har visat att en del av EU-pengarna som gick till Sudan öronmärktes för att förstärka Sudans gränskontroller.

Att minska antalet migranter som tar sig in till Europa på olaglig väg är inte något syfte för något EU-stött program, meddelar Carlos Martin Ruiz de Gordejuela.

"Våra program inom EU:s hjälpfond för Afrika arbetar för politisk samordning, att stärka institutioner som bekämpar människohandel, ge skydd och stöd åt flyktingar och med informationskampanjer", skriver han till TT.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons