Ett år efter mordet – Nils Horner hedrades i Kabul

Borås Artikeln publicerades
Cilla Benkö tar farväl av Nils Horner under hans begravning på Ålgården förra året.
Foto:Lennart Magnusson
Cilla Benkö tar farväl av Nils Horner under hans begravning på Ålgården förra året.

I morgon är det ett år sedan Nils Horner mördades. Inför årsdagen ordnades ett möte till hans minne i Kabul.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö var inledningstalare, på mötet som ordnades av ambassaden. Ett 60-tal deltagare fanns på plats, och det blev ett seminarium om tryck- och yttrandefrihet samt journalisters arbetsvillkor i Afghanistan.

– Tyvärr blir det fler länder som är oerhört svåra att bevaka, och det förlorar inte bara den svenska publiken på utan hela det demokratiska samhället, säger hon.

Hon hade även ett antal privata möten med högt uppsatta politiker och chefen för deras motsvarighet till rikskrim, för att få reda på mer om hur det gått med utredningen av mordet.

– De tycker det är viktigt att visa att det händer saker, att utredningen inte ligger nere utan är väldigt aktiv. Men faktum är ju samtidigt att ingen är gripen, så vi får väl se vad som händer, säger hon.

Efter mordet har Sveriges Radio sett över sitt säkerhetsarbete, men det som framkommit är att rutinerna redan varit bra. Attentatet skedde på en förhållandevis säker gata, och helt utan förvarning.

– Det hade inte gått att skydda sig mot utan att ha 4-5 livvakter, men då hade han å andra sidan inte kunnat jobba för ingen hade velat prata med honom, säger Cilla Benkö.

Enligt henne är utrikesbevakningen så viktig att den måste göras, trots att arbetet aldrig är riskfritt.

– Vi saknar Nils både som person, kollega och röst i radion. Men vi har ingen ambition att dra ner på utrikesbevakningen, tvärtom, säger Cilla Benkö.

I kväll kommer Veckans brott i Svt ta upp det fortfarande olösta mordet. Leif G.W. Persson kommer säga vad han tror om olika teorier som lagts fram.

– Han får uttala sig lite om vad tillvägagångssättet säger om gärningsmannen och så vidare, men vi har inte så mycket nya uppgifter, säger Lars-Olof Lampers, redaktör för Veckans Brott.

Fakta

Nils Horner

Nils Horner föddes 1962 i Borås. Han började arbeta på Borås Tidning på 1980-talet, och jobbade därefter bland annat på FLT och som frilansare. År 2001 började han som utrikeskorrespondent på Sveriges radio.

Den 11 mars 2014 sköts han till döds av två gärningsmän på en gata i Kabul i Afghanistan.

Ingen har ännu gripits för mordet.

Visa mer...